Недостиг на лични лекари и специалисти в Разградска област

Разградска област е на едно от последните места в страната заради недостиг на лични лекари. За здравето на 112 хиляди души се грижат едва 47 общопрактикуващи лекари, а някои от тях трябва да обслужват над 15 населени места с над 8 хиляди пациенти.

от Теодор Стамболиев
преди 5 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
Животът

През последните три години в Разградска област личните лекари са все по-малко, а средната им възраст е над 50 години. Причината е, че много от тях са предпочели да започнат работа в по-големите областни градове. Затова хората от село Осенец са принудени да пътуват с километри до града дори при лека настинка.

Тодорка Христова: „Много е зле болницата, лежах там с внучето, няма специалисти".

Заради липсата на кадри областната болница в Разград „Св. Иван Рилски" е принудена да търси специалисти от Русе, Варна и София.

Гечо Жеков - директор на МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Разград: "Хирурзи, анестезиолози, педиатри, инфекционисти, нямаме, като цяло. Акушерство и гинекология нямаме, просто не сме добре. Във всички специалности имаме възможности да вземем лекари. Уролози ни липсват.
Ася Генева - директор на Регионална здравна инспекция - Разград: „Имаме трима млади колеги, които започнаха в една от общините на региона. Скоро взеха и специалност, така че все пак има лъч надежда“

Липсват и достатъчно зъболекари в областта. Те са само 74, а средната им възраст е над 55 години.

Топ 24
Най-четени