НОВИНИ

Недостиг на медицински сестри в столичната клиника по детска онкохематология

За БНТ началникът ѝ проф. Добрин Константинов съобщи, че трудно успява да осигури 24-часово присъствие на сестри. Според него половината от щатните бройки са свободни, а желаещи да ги заемат почти няма.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:29, 17.02.2018
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Синът на Ани е с левкeмия. Лекарите му поставят диагнозата преди една година. От тогава двамата рядко се прибират в дома си в Елин Пелин. В клиниката Ани забелязва, че сестрите са малко.

Ани, родител: Всяка една манипулация изисква много дълго време. С оглед на това детето да бъде спокойно по време на това нещо. Наистина им е много трудно на екипа.

Сестрите в клиниката са на критичния минимум. Дори и да са болни, рядко си позволяват да отсъстват, защото знаят, че няма кой да ги замести. Налага се да работят и извънредно.

Ани Алексова, медицинска сестра в Клиника по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна - Исул": Плащат ни се по 20 часа на месец допълнително и след това не, което смятам, че трябва да бъде разрешено повече. Ние оставаме по една следобед, което не е редно. Това е клиника, която има поне 30 легла.

Сестра Алексова работи в клиниката от 30 години. Казва, че нови кадри идват рядко, защото трудът е висококвалифициран, но не е добре платен.

Ани Алексова - медицинска сестра в Клиника по детска клинична хематолгоия и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна - Исул": Нови хора идват и си отиват точно по тази причина, защото са недостатъчно подготвени и тук им се струва доста сложно.

В клиниката лекуват около 200 деца годишно. Лечението на по-тежките случаи продължава по-дълго от предвиденото в клиничните пътеки. А допълнителните разходи за сметка на клиниката.

проф. Добрин Константинов, началник на Клиника по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна - Исул": Има ситуации, в които може би сме недофинансирани. Има ситуации по набиране на определени лекарства, на набиране на финансиране за тях. Трудности, които се опитваме да преодолеем.

Лечението на някои пациенти се плаща от фонда за лечение на деца. Така клиниката успява да компенсира част от недостига на средства, обясни Константинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощно земетресение разлюля южните и централните части на Мексико
Мощно земетресение разлюля южните и централните части на Мексико
Масови проверки на таксита около летищата и автогарите в страната
Масови проверки на таксита около летищата и автогарите в страната