НОВИНИ

Недостиг от над 4 млн. лв в бюджета на Русе заради увеличени екотакси

С недостиг от 4.4 млн. лв. в бюджета за предстоящата година се е сблъскал новият кмет на Русе Пенчо Милков. Причината е в повишаването на таксите, които местната администрация отчислява към екоинспекцията заради липса на сепарираща инсталация за отпадъци. Повече по темата вижте в репортажа на Андрей Кючуков и оператора Пламен Иванов.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
16:46, 18.11.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Надеждите на Община Русе за изграждане на сепарираща инсталация за отпадъци беше в местния ТЕЦ. Тя бе готова в края на миналата година, но тогава стана ясно, че ще може да обработва съвсем минимални количества. А друга инсталация е планирана за изграждане с евросредства, но едва след 3 години. Средствата, които Общината по тази причина заплаща на местната екоинспекция обаче растат.

Емилия Пенева, директор на дирекция „Финансово-стопански дейности" в Община Русе: Това съответно само за община Русе прави следната сметка - от 3 млн. и половина - близо 6 млн.

Кметът Милков ще търси вариант това да не се случи.

Пенчо Милков, кмет на община Русе: Да спрат таксите на нивото от тази година и да ги плащаме такива до момента на изграждане на сепарираща инсталация и вече говоря с експерти от нашия екип да изградим ние такава инсталация, защото парите, които сме събрали до момента могат да се използват за такава дейност.

Пенчо Милков ще обсъди тази възможност с финансовия министър Владислав Горанов и с премиера Бойко Борисов. Ако обаче размерът на отчисленията заради липсваща инсталация за отпадъци в Русе нарасне, това ще се компенсира с увеличение на местния данък за леки автомобили и съкращаване на разходите в бюджета за 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред БНТ: Говори лекарката, приела в Педиатрията починалото 3-годишно дете
Пред БНТ: Говори лекарката, приела в Педиатрията починалото 3-годишно дете
12 работници в нелегалната фабрика за цигари в с. Труд получиха присъди
12 работници в нелегалната фабрика за цигари в с. Труд получиха присъди