НОВИНИ

Не достигат IT специалисти в Европа

Недостиг от 300 хиляди ай ти специалисти в Европа. Очакванията са до 2020 година - числото да се увеличи до 500 хиляди. Това отчете еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:31, 24.11.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

80 милиона европейци никога не са използвали интернет. 40 % от фирмите изпитват трудности, когато търсят IT специалисти. Само един от всеки трети от активната работна сила ги притежава.

Затова у нас около 250 ученици в девети клас от цялата страна ще се обучават в рамките на следващите 3 години, за да положат основите в своите знания по програмиране. Курсовете ще бъдат през почивните дни и ваканциите и ще се провеждат в 5 професионални гимназии и 4 университета в страната. След края на обучението от 900 часа учениците ще полагат изпит, за да получат професионална квалификация приложен програмист. От Министерството на образованието 300 000 лева за стартирането на проекта.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Предвиждаме още следващата година да увеличим обхвата на програмата.Това е една от индустриите, в която имаме най-висока добавена стойност, в която най-много млади хора остават и работят в България.
Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и общество: След 2020 г. над 90 % от работните места ще изискват от основни цифрови умения, а в момента само 37 % от активната работна силна на Европа ги притежава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Аз няма да бъда рокзвезда. Ще бъда легенда”
ДРУГИТЕ новини: "Аз няма да бъда рокзвезда. Ще бъда легенда”
София десерт фест събра 40 изложители на шоколадови и тестени изделия
"София десерт фест" събра 40 изложители на шоколадови и тестени изделия