COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Недоволни рибари протестират заради продадени земи

Недоволни рибари от кооперация „Траката“ протестират срещу начина, по който земите в района са продадени. Недоволството им е предизвикано не само от факта, че това ще ги остави без рибарско селище, но и от техните съмнения, че сделките със земята не са законни.

от БНТ
09:20, 20.07.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Терените на границата с резиденция „Евксиноград“ не за първи път са обект на спорове. Казусът датира от 2009 година. Според рибарите тогава бившият зам.-министър Явор Хайтов придобива близо 94 дка горски фонд край Евксиноград, на част от които са разположени рибарските хижи, както и дамбата, на която са лодкостоянките.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: В случая имаме съсобственост и ликвидиране на съсобственост, защото излезе по медиите, че областният на Варна я бил направил от публична в частна, не е вярно. От публична в частна е станал доста отдавна парцелът, не сме продали публична държавна собственост. Друг въпрос е законността на всички тези постройки и рибарски селища, които не са само на Траката, а са разположени на всевъзможни места, на територията не само на Варна, но и на другите общини. Програмата за рибарство и аквакултури трябва да узакони тези рибарски селища и незаконни лодкостоянки, защото нито една лодкостоянка, нито едно рибарско селище не е законно на територията на област Варна. Този имот попада в зона на свлачище. Там единственото, което може да се сее, е райграс или някакво озеленяване. Парцелът е отреден само за това. Постройки законни на този парцел не могат да изникнат по никакъв начин.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?
Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината