НОВИНИ

Недоволство срещу бежанците от центъра в "Овча купел"

Напрежение в столичния квартал "Овча купел". Хора, живеещи край центъра за бежанци, се чувстват притеснени след нападението на жени в Кьолн. Недоволни жители на квартала, искат бежанците да спазват вечерния си час и заплашват да блокират Околовръстното шосе, ако това не се случи. Недоволството на хората от "Овча купел" най-вече е заради високия шум. Нито една жена не е била обект на посегателство предаде репортерът на "По света и у нас" Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
20:45, 11.01.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

"Вечерният час влиза в сила в 20:00 през зимният период. Всички закъсняния след 20:00 на бежанците се записват. След което на следващия ден им се съставя протокол предупредителен и се снемат обяснения защо са закъснели и поради какви причини", обясни директор на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет Пламен Пенов.

91 подписа срещу бежанците от центъра в "Овча купел". Страхът и недоволството на хората от съседния блок идват след нападенията над жени в Кьолн. Причината - ужасяващата мисъл, че може да ги сполети същото.

Неда Дойчинова: Била съм и аз, и много останали съседки обект на подсвирквания, подвиквания, събличане с поглед, ако щете, закачки някакви.

Има съседки, на които им се е наложило в 4.30 ч. сутринта да тичат, за да хванат автобуса, защото един от групичката от шестима, които са били на ъгъла на блока, е тръгнал да я гони.

Цветомира Георгиева: Не е много приятна ситуацията.

Събиранията на групички край магазина и интернет залата пред блока, разговорите на висок тон и боклуците, които оставят след себе си са все причини за недоволството на собствениците и наемателите. Някои от тях твърдят, че съседите им вече продават своите апартаменти.

Маргарита Георгиева: "Ние им правим забележка. Те изсипват всякакви псувни и цинизми по наш адрес и казват: българи чисти."

;

На противоположното мнение е собственикът на хранителния магазин Кирил Миленков. Досега никой от бежанците не бил счупил или откраднал, каквото и да било от него. Казва,че не е ставал и свидетел на пререкания между тях и хората от блока.

Кирил Миленков, собственик на магазин: "Идват пазаруват си - хляб, вода. Седят, говорят си и си отиват. Ние как се събираме да си приказваме нещо?

А Фади от Сирия не крие, че има проблеми. Според него обаче ги създават афганистанците. Смята, че те са опасни не само за жените, а за всички хора.

Фади, бежанец от Сирия: "Много проблем тука. Много афганистанци".

Докато продължава спорът дали в поведението на бежанците има нещо притеснително, живеещите в блока все по-настоятелно искат те да спазват вечерния си час. Ако спокойствието в района не се върне, те са готови са блокират Околовръстното шосе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Дончева завежда дело за използване на СРС-та по отношение на Касим Дал
Татяна Дончева завежда дело за използване на СРС-та по отношение на Касим Дал
Шефът на БАН едва запази поста си
Шефът на БАН едва запази поста си