Жители на търговищкото село Рътлина, които от години страдат от недостиг на вода и са на режим, се оплакват, че птицеферма в селото им използва питейна вода и допълнително ги обрича на безводие. Собственикът на обекта отрича и твърди, че ползва друг независим водоизточник.

Рътлина, Омуртаг

250 души живеят в с. Рътлина и подобно на много други села в община Омуртаг от години страдат от недостиг на питейна вода. Данните сочат, че това е повсеместен проблем в района - над 70% от малките населени места са с режим на водата. Затова всяка капка се цени и ако някой я използва за друго, освен за пиене - скандалите са неизменни.

Адем Ахмет Назиф, с. Рътлина, общ. Омуртаг: През 2-3 дена идва вода и то за малко. Докато се усетим, тя спира и някои въобще не наливаме.
Той ни взима питейната вода. Нека си гледа пилетата, но не и да използва питейна вода. Знаеш ли как ние живеем без вода, от колко време не сме се къпали и не сме включвали перални?
Евтим Хатунчев, собственик на птицеферма с. Рътлина, общ. Омуртаг: Попитайте тази жена колко животни гледа и откъде ги пои?
Гледам много овце и крави, но ги поя от долната чешма на улицата, а не от вкъщи, тъй като вкъщи няма вода.
Хатунчев :Елате и заснемете процеса как си набавям вода и и тогава излъчвайте.

Собственикът на птицефермата, заедно с протестиращите хора, показа пред екипа ни как точно си набавя вода от чешма в съседното село Плъстина, която тече свободно и е за водопой на животни. С помощта на помпа той я събира в бидони и така има достатъчно вода за птицефермата. Птицевъдът твърди, че не разчита на питейна вода от селото, тъй като тя не идва с дни, а дотогава птиците му ще умрат. Справка във ВиК-Търговище показва, че преди години той е плащал месечно по 600 лева за питейна вода, след това те намалели на 200, а последната му сметка е за 30 лева.

Въпреки че недоволните разгледаха фермата, те заявиха, че не му вярват и ще продължат да наблюдават с каква вода отглежда птиците.

Адем Ахмет Назиф, с. Рътлина, общ. Омуртаг: Той ползва повече вода от цялото население на селото. Това са 15 000 пилета по литър вода на пиле, това са 15 тона вода, бе.

Явно е, че разправиите в село Рътлина скоро няма да спрат. Решението на проблема с недостига на вода е да се разшири сегашният водоизточник като се направят нови каптажи, в които да се събира повече вода. Преди години е имало проучване за това, но напоследък за него се говори само преди избори.