Жители на пловдивското село Белащица сезираха прокуратурата заради намираща се по средата на общински път септична яма. Хората твърдят, че от години са принудени постоянно да търпят силна миризма, а в последните дни съоръжението е започнало да прелива. За случая многократно са информирани множество институции, но резултат няма.

Белащица, Родопи

Съоръжението е на повече от 40 години. Постоянно към него незаконно се присъединяват нови домакинства и то вече е с многократно изчерпан капацитет, твърдят хората. В същото време, според кадастралната карта на улицата, септична яма няма.

Милена Христова, адвокат: Тук, както виждате, е път. Хора, които случайно минават в района не могат да знаят какво се намира тук на този ъгъл и съществува вероятността да пропадне кола. Вътре в обраслия район е нещо като блато.

От Община Родопи заявиха, че ангажимент по поддръжката на съоръжението е на етажната собственост на някогашния военен блок, за чиито нужди някога е прокопана ямата. Домакинствата ще бъдат задължени със заповед.

Атанас Недевски, главен архитект на община Родопи: Живущите в блока да изградят водоплътна яма, в рамките на УПИ-то си, която да бъде съответно оразмерена и да бъде съответно почиствана периодично, за да не прелива.

Живеещите в блока обаче са на друго мнение.

Васил Василев, домоуправител: Собствеността на съоръжението е друга и търпи изясняване с министерство на отбраната. Към настоящия момент не е ясно ние или те са собственици на съоръжението.

Протестиращите пък настояват от общината да премахнат съоръжението.

Васил Георгиев: Решението на този проблем се нарича пречиствателна станция, която трябва да бъде изнесена в техния двор и по този начин да бъдат игнорирани всички незаконно включили се към септичната яма домакинства.

Живеещите в съседство с ямата са наели адвокат и ще заведат и дело.