НОВИНИ

Недоволство в затворите: Надзиратели от цялата страна излязоха на протест

Надзиратели и служители в затворите и арестите от цялата страна излязоха на протест. Те искат по-високи заплати и по-добри условия на труд. Синдикатите са в готовност за национален протест през февруари.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Екип на "По света и у нас"
18:00, 29.01.2018
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Преговори с министерството се водят шести месец, но исканията се отлагат вече девет години, твърдят синдикатите. Протестиращите поставят три основни искания. 20-процентно увеличение на трудовите възнаграждения, изравняване на социалните придобивки с тези на служителите на МВР, както и увеличаване на щатните бройки. Варна, Бургас, Бобов дол, Ловеч, Сливен, София това са част от градовете, в които днес имаше протести.

Хората се оплакаха, че възнагражденията им вече са с около 200 лева по-ниски от тези в системата на МВР. Заради ниските заплати няма и желаещи за работа. Синдикатите се оплакаха от остър недостиг на хора, което от своя страна води и до проблем с осигуряването на необходимите мерки за сигурност. Според синдикатите има нужда от 1000 нови щатни бройки.


Първи на улицата излязоха служителите на затвора в Ловеч. Исканията - условия на труд, които да са равни с тези на работещите в МВР. Надзирателите искат и увеличение на щата в затворите.

- Омръзна ни да се подиграват с нас. С нашия труд, с безсънието. Просто да разберат, че така не може.

В Бургас надзирателите символично се почерпиха с локум.

Валентин Мартинов - член на УС на Синдиката на надзирателите: "Протестираме затова, че за пореден път бяхме излъгани, за пореден път бяхме неоценени, за пореден път ни се разтягат едни локуми. Затова ще ви почерпя абсолютно всички с един локум."

Според протестиращите в Пловдив заради ниските заплати няма достатъчно служители.

Юрий Корнов: За да започне един нов служител 540 до 570 лева основна заплата а пък от първи януари е 510 лева е минималната работна заплата, която получава всеки един затворник, който работи така че се изравняваме с тях по равно раздават заплатите.

В София синдикатите заявиха, че служителите на ГД „Охрана" и ГД „Изпълнение на наказанията" са дискриминирани. След като стана ясно, че полицаите ще получат допълнителни 100 милиона лева, надзирателите са категорични, че няма да се откажат от исканията си.

Ивайло Григоров, член на Синдикат на служителите в затворите: При нас положението е следващият бюджет както винаги последните девет години. Отговорът винаги е следващият бюджет. Ние сме най-ниско платени от целия сектор.
Емануил Чорбаджийски: По 30 служители дежурни на ден отговарят за около 900 затворника. Всичко се случва на мускули, ние си знаем как се оправяме.
Маринела Георгиевска: Няма сигурност при нас. Заплашват ни непрекъснато, биваме обиждани. Ние имаме задължения, но нямаме права.

На 10 февруари синдикатите ще решат къде и кога ще проведат националния си протест.

;

От правосъдното министерство излязоха с позиция, че са запознати с исканията на синдикалните организации и диалогът с тях е интензивен, под формата на поредица от работни срещи.

От министерството посочват, че е необходимо равнопоставено третиране на всички структури в сектор „Сигурност". Въпросът за актуализиране на бюджета за 2018-та година, който е поставен от синдикатите, е препратен по компетентност към Министерството на финансите. От министерството двете дирекции вече са получили 5% увеличение на заплатите от 1 януари тази година.


Цецка Цачева, министър на правосъдието (28.01.2018 г.): Което е възможно от бюджетите, с които разполагаме е направено. Трябва да има общ подход спрямо всички, които са част от тази система за сигурност - силите на МВР, служителите на затворите, служителите в отбраната. Това е нещото, което породи недоволство.

В сряда протестните действия ще се пренесат пред съдебните палати. Подобни протести ще има и в дните, когато у нас ще има посещения на правосъдни министри от страните-членки на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци дариха пациентски лифтер на център за младежи с множество увреждания
Доброволци дариха пациентски лифтер на център за младежи с множество увреждания
България е била посетена от близо 9 млн. чуждестранни туристи през 2017 г.
България е била посетена от близо 9 млн. чуждестранни туристи през 2017 г.