НОВИНИ

Недоволство заради парите за култура в Пловдив

Обвинения към Община Пловдив в пристрастие при разпределянето на средствата за културни събития в Пловдив беляза гласуването на Годишния събитиен календар. Според част от дейците на Пловдив несправедливо завишено е подпомагането на софийските артисти от платформа „Едно“ за сметка на наложени пловдивски фестивали. От артистичната гилдия призоваха да се преразгледат критериите при оценяване на културните проекти и тяхното подпомагане.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
18:54, 17.12.2015
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Остра размяна на реплики беляза дебата днес.

"Това е недоволство от цялата културна общност за драстичното и в различия финансово подпомагане на фестивалите на „Едно“, една софийска организация", заяви Емил Миразчиев - Сдружение „Изкуство днес“.

Предложението от общината беше за финансиране с по 99 хиляди лева на всеки един от трите фестивала.

"Оценката на нашите фестивали я дават нашите европейски партньори и най-вече Европейската фестивална асоциация, която даде знак за качество на трите ни фестивала тази година", каза Асен Асенов - директор на платформа „Едно“.

В крайна сметка беше прието предложението на председателя на комисията по култура Даниела Дженева средствата за всички събития да бъдат намалени със 131 хиляди лева. Така част от тях отпаднаха.

"Тук се вижда един поколенчески проблем между по-млади артисти, по-новото поколение", поясни Стефан Стоянов - заместник-кмет на община Пловдив.

"Пловдивската култура трябва най-после да започне да работи с едни правилни правила, с едни изяснени критерии и че ще се промени методиката, по която ще се разпределят сумите", коментира Снежана Фурнаджиева - председател на Дружеството на пловдивските художници.

Предстои дебат и промяна на наредбата за финансиране на културните проекти в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност от свлачища в Лъки
Опасност от свлачища в Лъки
Пловдив с 26 заместник-кмета от 2016-а година
Пловдив с 26 заместник-кмета от 2016-а година