COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Еврокомисар Вера Юрова присъства на Неформалния съвет по правосъдие в София

Борбата за Истанбулската конвенция е борба за нормалното семейство, това коментира еврокомисарят по правосъдие, правата на потребителите и равенство на половете Вера Юрова. Тя е у нас за първия неформален съвет по правосъдие в рамките на Българското европредседателство, който се проведе днес. На работните сесии бяха дискутирани широк кръг от теми от европейската прокуратура - до мястото на роботиката и новите технологии в правосъдните системи.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
18:01, 26.01.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

По повод дебата за Истанбулската конвенция правосъдният министър Цецка Цачева призна, че темата не е била основна на официалните срещи, но е обсъждана в неформалните разговори с еврокомисар Юрова, с представители на ресорните комисии на ЕП. Цачева подчерта, че законопроектът не е оттеглен, а е преценено, че трябва още време на онези, които се съмняват да се запознаят в детайли с документите.

Еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова коментира, че насилието срещу жени е много голям проблем в доста страни в Европа. Тя благодари на българските политици, които подкрепят този важен по думите и законодателен акт и отправи послание към колебаещите се, че трябва да разберат защо конвенцията е договорена от 47 страни от Съвета на Европа. Тъй като става въпрос за превенция на насилието, включително домашното насилие, което не касае само жени, но и деца, защита на жертвите, по-добро съдебно преследване на извършителите.

Юрова коментира и актуалната тема - за изграждане на регламент, който да обвърже парите от еврофондове с върховенството на закона. Тя обясни, че става въпрос за дефиниции затова какви условия трябва да изпълнят държавите членки, за да могат да получават евросредства. Като дефиницията, по думите ѝ, ще бъде много по-точно описание от това, което разбираме под върховенство на закона.

Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, правата на потребителите и равенство на половете: В законодателството, касаещо бъдещата новогодишна финансова рамка, тази дефиниция ще бъде включена, но едно е ясно отсега - това няма да се отнася единствено за кохезионната и селскостопанската политика, по-скоро това ще бъде референция към хоризонталното финансиране от ЕС, така че не говорим за санкции спрямо отбрани държави-членки. Мисля, че имаме една трудна задача да дефинираме това предварително условие, но мисля, че трябва да го направим.
Цецка Цачева, министър на правосъдието: Не бива да се счита, че това е някакъв вид санкция. Както комисар Юрова сподели, така или иначе всички държави-членки спазваме член 2 от Договора за ЕС, където върховенството на правото и очаквам с интерес какво ще е бъдещото развитие от страна на еврокомисията.

Доста наситена с теми - пресконференция на Цачева и Юурова - също толкова богата на теми и дискусии на съвета по правосъдие - основен акцент - структурирането на службата на европейския прокурор - в близките месеци трябва да бъдат направени разчети - колко ще струва. Досегашните показват че до 2023-та европрокуратурата ще си върне инвестицията под формата на средствата, които ще бъдат върнати на националните бюджети. Тепърва ще се изготвят правила за структуриране и работа, до средата на следващата година трябва да бъдат избрани европейски прокурор и редови служители.

Амбицията е да заработи през 2020 със седалище в Люксембург, досега участват 20 държави като днес е дадена заявка и от Холандия, че обмисля да се присъедини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой е Джак Ма?
Кой е Джак Ма?
ТОП 5: Районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България
ТОП 5: Районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България