НОВИНИ

Неизвестна досега снимка на Васил Левски беше открита в Истанбул

Нова, неизвестна досега снимка на Васил Левски беше открита в националния османски архив в Истанбул. Учените смятат, че най-вероятно това е фотографията, с която турските власти са издирвали Апостола. На гърба на снимката има надпис на турски с описанието на Левски и неговите физически белези.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:28, 07.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
"Среден на ръст, лице - червендалесто, светлокестеняви мустаци, очите - големи и пъстри. Когато говори, единият му зъб се показва малко навън."

Това е описанието на гърба на снимката на Васил Левски. Фотография, в която за първи път Апостолът се вижда почти в цял ръст. Различава се дори, че е имал джобен часовник, по европейски.

Виктор Комбов - уредник на музей "Васил Левски" - Карлово: Уникалното на тази конкретна фотография е, че образът на Васил Левски там е доста ясен, вижда се как е изглеждал, какви са били неговите черти и другото - най-вероятно точно с тази фотография са го издирвали турските власти - т. нар. фатална фотография на Васил Левски.

Откривателят на снимката е млад историк. А откритието е резултат от случайно стечение на обстоятелствата. Докато работи като екскурзовод в музея в Карлово, Виктор се запознава с негови турски колеги. Именно те му дават идея къде да се порови в националния турски архив.

Дора Чаушева - директорът на Националния музей "Васил Левски": Тук се комбинира визията, фотографския портрет на Васил Левски с това описание, което за съжаление от устата на революционен деец в случая прозвучава, и турските власти съвместяват вече портрета с неговото словесно физическо описание.

Досега са известни 7 фотографии на Левски. Освен новооткритата младият уредник на музея в Карлово намира около 15 документи, свързани с Левски и с българското освободително движение. Предстои те да бъдат преведени на български.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Т. Петкова: Българската държава ще участва в проекта АЕЦ Белене
Т. Петкова: Българската държава ще участва в проекта АЕЦ "Белене"
Евгения и Николай Баневи остават в ареста
Евгения и Николай Баневи остават в ареста