НОВИНИ

Неизвестната снимка на Левски: По нея вероятно турските власти са го издирвали

България се прекланя пред паметта и саможертвата на Апостола на свободата Васил Левски. В Националния музей „Васил Левски" в родния град на Апостола може да се види копие на неизвестната досега фотография на Левски, открита преди няколко месеца в държавния архив в Истанбул. Предполага се, че по тази снимка турските власти са издирвали Дякона.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
16:00, 19.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Снимката на Васил Левски е открита от уредника в музея на Карлово Виктор Комбов. Историкът посетил държавния архив на Истанбул и там се натъкнал на неизвестната досега фотография на Дякона. За първи път образът на 25-годишният тогава Левски е представен по-различен начин.

Виктор Комбов - уредник в музея: Характерното в снимката е, че Васил Левски се вижда много добре - до под кръста. Вижда се, че е с колосан гръдник, елече, от джоба му се подава аксесоар. Най-вероятно това е джобен часовник.
;

На гърба на снимката на османо-турски език има описание на физическите черти на Левски. Според историците, точно тази фотография е служила за издирването на Апостола. А тя най-вероятно е направена по време на престоя му в Букурещ.

Дора Чаушева - директор на Национален музей "Васил Левски" - Карлово: Имаме данни и от писмо на Найден Геров до Граф Игнатиев в Истанбул, който пише турския митасарив в Пловдив е получил тази снимка, за да бъде издирван Апостола, а също има отправено писмо и от Цариград към Дунавския валия похвално затова, че е открита тази снимка и, че тя е разпратена по всички гранични пунктове, за да не се допусне преминаване на Васил Левски оттатък Дунав.

Оригиналът на снимката остава в държавния архив на Истанбул, а в Карлово може да се види копие на фотографията. Освен нея, българските историци са открили още документи, свързани с Апостола, които тепърва ще бъдат превеждани и анализирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психиатричната експертиза на задържания за убийствата в Нови Искър готова утре
Психиатричната експертиза на задържания за убийствата в Нови Искър готова утре
Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера
Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера