България се прекланя пред паметта и саможертвата на Апостола на свободата Васил Левски. В Националния музей „Васил Левски" в родния град на Апостола може да се види копие на неизвестната досега фотография на Левски, открита преди няколко месеца в държавния архив в Истанбул. Предполага се, че по тази снимка турските власти са издирвали Дякона.

Карлово

Снимката на Васил Левски е открита от уредника в музея на Карлово Виктор Комбов. Историкът посетил държавния архив на Истанбул и там се натъкнал на неизвестната досега фотография на Дякона. За първи път образът на 25-годишният тогава Левски е представен по-различен начин.

Виктор Комбов - уредник в музея: Характерното в снимката е, че Васил Левски се вижда много добре - до под кръста. Вижда се, че е с колосан гръдник, елече, от джоба му се подава аксесоар. Най-вероятно това е джобен часовник.
Показват новооткритата снимка на Васил Левски в Карлово

Показват новооткритата снимка на Васил Левски в Карлово

В Карлово и днес продължава поклонението по повод 146-атата годишнина от обесването на Васил Левски. В Националния музей, който носи името на Апостола...

На гърба на снимката на османо-турски език има описание на физическите черти на Левски. Според историците, точно тази фотография е служила за издирването на Апостола. А тя най-вероятно е направена по време на престоя му в Букурещ.

Дора Чаушева - директор на Национален музей "Васил Левски" - Карлово: Имаме данни и от писмо на Найден Геров до Граф Игнатиев в Истанбул, който пише турския митасарив в Пловдив е получил тази снимка, за да бъде издирван Апостола, а също има отправено писмо и от Цариград към Дунавския валия похвално затова, че е открита тази снимка и, че тя е разпратена по всички гранични пунктове, за да не се допусне преминаване на Васил Левски оттатък Дунав.

Оригиналът на снимката остава в държавния архив на Истанбул, а в Карлово може да се види копие на фотографията. Освен нея, българските историци са открили още документи, свързани с Апостола, които тепърва ще бъдат превеждани и анализирани.