НОВИНИ

НЕК има възможност да съхранява оборудването за АЕЦ „Белене“

Това е констатирала Агеницията за ядрено регулиране. Проверката е била извършена след съмнения, че не се спазват технологичните изисквания, заложени от производителя „Росатом“. Приключила е и процедурата по одобряването на площадката за нова ядрена мощност на територията на АЕЦ „Козлодуй“, стана ясно от отчета на регулатора за работата през 2017 г.

Николай Минков
от Николай Минков
20:29, 16.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Ако Народното събрание вземе решение за строежа на АЕЦ „Белене“, то проектът трябва да премине през ново лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране. Процедурата обаче ще отнеме време.

ст. н. с. д-р Лъчезар Костов, председател на АЯР: Този въпрос е винаги много условен, защото той изцяло зависи от качеството на продукта, който представя лицензиантът. Ако той представи нещо, което ще трябва да го доработва още и още, и още, това не означава, че ние ще го гледаме две години. Но не мога да си представя, че ще бъде много повече от половин година.

Проектът „Белене“ успешно премина стрес тестове през 2011 г. Притежава и сертификати от Европейската асоциация, лицензираща ядрени реактори. До скоро обаче нямаше отговор на въпроса за съхраняването на реакторите и турбините.

;

От Агенцията за ядрено регулиране вече са извършили проверка как се съхранява доставеното оборудване за АЕЦ.

Две седмици експретите на агеницята са инспектирали НЕК.

ст. н. с. д-р Лъчезар Костов, председател на АЯР: Констатираха, че НЕК разполага със съответните ресурси, разполага с човешки потенциал, разполага с финансов ресурс, разполага с организационна структура и има процедура, по които да съхранява това оборудване.

През 2018 г. се очаква да започне и процедурата по удължаване на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Колзодуй“, чиито лиценз изтича през октомври 2019-та. Една от задачите през тази година на Агенцията за ядрено регулиране е лицензирането на VI блок на АЕЦ „Козолдуй" за капацитетна мощност топлинна енергия от 104%.

Това ще стане чрез нов вид ядрено гориво, с което се експериментира още от края на миналата година. Агенцията разреши изпитания с усъвършенствано гориво да започнат и за V-ти блок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белград за убийството на сръбския лидер Иванович: Атентат срещу всички сърби
Белград за убийството на сръбския лидер Иванович: Атентат срещу всички сърби
Скандал между БСП и ГЕРБ около вота на недоверие и депутата Елена Йончева
Скандал между БСП и ГЕРБ около вота на недоверие и депутата Елена Йончева