COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Нели Куцкова: Нищо нередно не съм направила в изпълнителната власт

ВСС за втори път отхвърли кандидатурата на Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд. Това е четвърта провалена процедура за избор на титулярен председател на ключовото съдилище. Куцкова получи подкрепата на 8 от висшите магистрати, 11 бяха против и 4-ма се въздържаха.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
17:45, 17.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Изборът почти повтори процедурата от април, която ВАС отмени, заради липса на мотиви. Никой не оспори професионализма, управленския опит и почтеността на Куцкова. Само Ясен Тодоров от Етичната комисия каза, че изборът ѝ щял да раздели съдиите. Чуха се упреци за политиканстване и обвинения към членове на съвета, че използват конкурса и Куцкова за лични цели.

Нели Куцкова: "Благодарих на тези, които ме подкрепиха искрено, на останалите казах, че ми е жал за тях. Показва, че който си позволява да се противопоставя на силните на деня, няма шанс да бъде оценен от гледна точка на професионалните си качества. Моето послание към колегите ми от САС е "Колеги, не се поддавайте на това!".

Магистратите, подкрепящи Куцкова призоваха да не се взима предвид изказването на премиера, който преди дни постави под въпрос нейната обективност, защото е била заместник-министър и кандидат за вицепрезидент. Посочиха, че много от тях участват като експерти в другите власти и това никога не е пречило на връщането им в системата и кариерното израстване.

Христо Иванов: "Мога да коментирам с голямо съжаление факта, че премиерът се намеси с коментар по тази тема. Крайно време е да се спре тази практика. Очевидно е, че нараства напрежението и в обществото, и в съдебната власт. Мисля, че това е неизбежно заради проблеми, които излизат на повърхността. Куцкова обмисля дали отново да обжалва процедурата".
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване
ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания