НОВИНИ

Нелоялната конкуренция спъва малките винопроизводители

Нелоялната конкуренция при производството на вино е причина малките и средни производители трудно да оцеляват на пазара. Цената на напитката, направена от грозде, е около 1.20 лв за литър. Често на пазара обаче се предлагат вина от спирт и есенции, което сваля цената на 75 стотинки за литър. Това принуждава коректните винопроизводители да свалят цените и да работят без печалба, на прага на фалита.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Илко Илиев
20:10, 26.01.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Атанас Карагеоргиев е производител на вино от 10 години. Има над 1300 декара лозови масиви във варненското село Белоградец и от тях годишно добива близо 700 тона грозде. Производствената му цена е около 80 стотинки за килограм, а това означава, че на пазара не може да има вина по 75 стотинки за литър.

Атанас Карагеоргиев – винопроизводител:
“Аз се старая да произвеждам вино от грозде, колкото и да звучи тривиално. За съжаление, за големите комбинати това не е така и на пазара едни продават вино от грозде, а други продават вино от сурогати.“

Според Карагеоргиев, лозарството като отрасъл изисква много средства. Пари по европейски програми има, но заради абсурдни изисквания те не могат да бъдат похарчени разумно от производителите.

Атанас Карагеоргиев – винопроизводител:
"Необходими са ни пари да защитим продукцията с мрежи, например, а те не се дават за това , те се дават за капково напояване."

Преди време археолози открили до светилището на Орфей в Родопите древен сорт грозде, напълно непознат на учените досега. Според ДНК анализ той датира от близо 15 хиляди години. С помощта на експерти Карагеоргиев успява да възроди сорта и създава първото вино по технологията на траките - в делви. Този сорт ще носи името “Зейлас” и ще бъде включен в списъка на сортовата листа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Британското правителство внесе законопроект за Брекзит​
​Британското правителство внесе законопроект за Брекзит​
С какво ще запомним работата на 43-тото Народно събрание
С какво ще запомним работата на 43-тото Народно събрание