Спецсъдът остави Нено Димов за постоянно в ареста. Той беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Нено Димов беше задържан в четвъртък след акция на Прокуратурата в екоминистерството и обиск в дома му. От ареста подаде оставка, а премиерът я прие. Предстои оставката да бъде гласувана и от Народното събрание в първите дни след ваканцията на депутатите.

Съдът прие, че прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да се предположи, че като екоминистър Нено Димов умишлено не е изпълнил задълженията си да ограничи и дори да спре промишленото водоподаване от яз. "Студена" и по този начин е проявил безстопанственост, която е довела до водната криза в Перник. Съдебният състав отбеляза обаче, че има още факти, които трябва да се установят, за да се разберат всички причини за безводието. Защита на Нено Димов ще обжалва.

Адв. Ина Лулчева
Адв. Ина Лулчева © Десислава Кулелиева, БНТ
Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов: По същество определението има значение на съдебен акт, просто защото е постановено от съдия, то не издържа на критериите за обоснованост, които правото поставя. След като тепърва ще се разследва кризата с водата, защо го задържат за това, че е причинил кризата с водата?

Според прокуратурата обаче именно водата, отпусната за ползване на "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник" е основна причина за водната криза. Според доказателствата язовир "Студена" има общ обем от 25 милиона кубика, като 22 са реално използваеми. Притокът е започнал да намалява в началото на 2018-а и рязко е спаднал през 2019-а. От прокуратурата твърдят, че въпреки това, през този период в качеството си на министър Нено Димов е одобрил подаването на над 7 милиона куб. метра вода към двете промишлени предприятия и така през септември миналата година язовирът се оказал с едва 8 милиона кубика вода в чашата си.

© Десислава Кулелиева, БНТ
Перничани излязоха на протестно автомобилно шествие заради водния режим

Перничани излязоха на протестно автомобилно шествие заради водния режим

Задържането и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов не спря протеста срещу безводието в Перник. В този час се провежда автомоби...

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: Това нямаше да е дадено за промишлено водоползване, щеше да има плюс 7 милиона кубика вода. Дори да приемем, че 1 милион щеше да се изпари, ако беше толкова горещо през лятото, щеше да има плюс 6 милиона. Такива са суровите данни от експертите.

Тезата на държавното обвинение е, че още през лятото на 2018-а вода за промишлено ползване е трябвало да се дава от други източници, а не от яз. "Студена".

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: Тези две дружества са имали на разположение както по-голям язовир в област Перник, от който да черпят промишлени води, така също и разрешителни за подземно водоползване.

От прокуратурата твърдят, че според доказателствата това щяло да излезе по-скъпо на "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник". От държавното обвинение са разпитали и управители на фирми, които са на територията на "Парк Стомана".

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: Които сочат, че си закупуват промишлени води от "Стомана", които "Стомана" закупува от яз. "Студена".

Прокуратурата и защитата на Нено Димов изпаднаха в спор дали министърът е бил информиран за намаления приток на вода към язовир "Студена".

Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов: "ВиК Перник" никога не е сигнализирало министъра на околната среда и водите, че има проблем някакъв и никога не се отказвало от исканията за водоползване, включително и за промишлени нужди.
Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: "ВиК оператора му е подавал справки за наличието на водния ресурс в язовира, "ВиК" операторът му е подавал справки и за актуалното състояние на водния обем. За приток, за разход.

Пред съда екоминистърът в оставка заяви, че е изпълнявал съвестно правомощията си и е одобрявал изготвените от подчинените си графици за водоползване.

Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов: Самият Нено Димов твърди, че всички в министерството, очевидно, са си вършили работата и той няма основание да се съмнява в начина, по който те са си вършили работата. Никой не е установил, че е налице дезинформация.

От прокуратурата са категорични, че бившият управител на пернишкото ВиК Иван Витанов също е подавал коректна информация към екоминистерството.

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: Има данни за други негови неправомерни деяния, касателно стопанисването на ВиК мрежата в град Перник и разходване на паричния ресурс, за които продължаваме да събираме доказателства и сме назначили и експертизи, но не можем да повдигнем предварително обвинение, преди да знаем щетата, която е нанесена и кой конкретно е причинил тази щета.

Според Ангел Кънев разпитите на свидетели и събирането на доказателства продължава и ще бъдат повдигнати обвинения и на други длъжностни лица, които не са от екоминистерството.