НОВИНИ

Нено Димов отговаря във фейсбук за втория лифт на Банско

Министър на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне с концесионера на спортните съоръжения в Банско утре. Това обяви самият той в предаването на БНТ "Денят започва". По-късно министърът отдели един час, за да отговаря на живо на въпроси на заинтересовани от проекта във фейсбук.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:43, 03.01.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Екоминистърът беше категоричен, че все още няма инвестиционен проект за промяна на концесията над Банско. Ако бъде внесен от концесионера, той ще трябва да премине през всички етапи на обществено обсъждане.

Когато дадат конкретни инвестиционни намерения, те трябва да минат върху оценка за въздействие върху околната среда, планът за управление показва какви са режимите и именно това беше промяната от не разрешава инвестиционни намерения в разрешава.

Отговорите на министъра в социалните мрежи следяха над 700 души едновременно. След един от въпросите стана ясно, че се променят някои от режимите в почти половината парк, но със строго определено предназначение.

Единствено и само водохващания могат да бъдат правени и то за питейни нужди в рамките на тези 45%. В двата процента, които са над Банско и 0,6% Добринище е разрешено единствено и само спортна инфраструктура. Спортните съоръжения са лифтът, за който също има решение на МС - кабинков, други съоръжения, свързани със ските и ски писти.

По-рано през деня министърът участва в сутрешния блок на БНТ и там обясни, че няма да се допуска изграждането на каквито и да е било съоръжения без екооценка.

Трябва да се оцени как ще се направи, за да не бъде обратен ефект, българите имат една много хубава поговорка - вместо да изпишем вежди, да избодем очи. Затова има експерти, които да кажат след екологичната оценка какво се получава и какви компенсаторни механизми трябва да бъдат въведени.

По думите на Димов протестите срещу изграждането на втори лифт на Банско са манипулирани.

Голяма част от хората, които в момента изразяват своите протести, много добре знаят отговорите, но просто дали благодарение на желанието на манипулация, благодарение на инсинуации и прочие подвеждат тези, които може би искат да знаят, на втората група ще отговоря на всички въпроси, които те искат да бъдат изяснени.

Според Димов отговорите му не са закъснели, напротив, подобни дискусии се правят от 13 години.

Точно преди гледането на решението в МС на 28 декември миналата година имаше две обществени обсъждания, едното организирано от вицепремиера Валери Симеонов, другото организирано от мен в МОСВ.

Утре концесионерът на ски зоната в Банско ще бъде извикан в екоминистерството, за да даде повече подробности за проекта, съобщи министърът. Също утре природозащитници се събират на протест срещу строителството на втори лифт, а в Банско подготвят контрапротест в защита на промените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско отново излиза на протест за втори лифт
Банско отново излиза на протест за втори лифт
Варненските абсурди на 2017 година
Варненските абсурди на 2017 година