COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Нено Димов за протестите за Пирин: Една лъжа, повторена сто пъти, става истина

Старият Гьобелсов принцип, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, се опитва да бъде вкарана в момента по отношение на Национален парк Пирин, заяви министърът на екологията Нено Димов в студиото на „Още от деня“. Той подчерта, че разбира добре, че някои протестиращи са наистина притеснени за бъдещето на парка, но други градят политическа кариера чрез протестите. Димов говори и за чистотата на въздуха, която е проблем не само за София, а и за целия свят.

от БНТ
18:35, 05.02.2018
Чете се за: 01:24 мин.
Животът

Нено Димов заяви, че в Национален парк „Пирин“ ще се строи само върху 2% от територията, а не 48%, както твърдят протестиращите.

Нено Димов, министър на екологията: Тук говорим за две групи. Едната има чисто политически цели и има политически опорки. Това подвежда една друга група, която вярвам, че искрено са притеснени от развоя.

Нено Димов заяви, че 48% от Пирин е равно на 200 кв. км., което отговаря на площта на Пловдив, Бургас и Варна, взети заедно. Става дума за водохващане за питейни нужди, което е изписано в чл. 21 от Закона е записано това, припомни Димов. Според него, Законът е над устройствения план и дори да пише друго в плана, законът има преимущество.

Нено Димов, министър на екологията: Разделям тези, които стоят отпред - кандидати за народни представители от политически партии, които така и не успяват да стигнат, и тези, които са отзад и са искрено заблудени от манипулацията, която се случва. [...] Зоната е 2%, а заетата площ е 0,38%.

Нека се говори за Рила и Витоша, за ски туризма като цяло, призова Нено Димов.

В Европа са построени 274 лифта и не съм чул някой да протестира, допълни той.

;

Екоиновациите са приоритет на триото Естония-България-Австрия и това ще е основна тема за България, заяви Нено Димов. От гледна точка на околната среда това е най-сериозната тема в световен мащаб, допълни той.

Нено Димов, министър на екологията: 450 хиляди европейци умират годишно то мръсния въздух. // София далеч не е най-мръсният град, но все още не сме постигнали това, което трябва.

Миналата седмица имаше среща, при която министърът е посредничил между Столична община и гражданското сдружение, което замерва въздуха в София и страната, както и учени, заяви той и допълни, че вратите му са винаги отворени. Така той отговори на въпрос на протестиращ за чистотата на софийския въздух защо не комуникира с обществото

Нено Димов, министър на екологията: Като система ние имаме малко, но много точни станции, а те имат много, но не толкова точни. Комуникирайки помежду си, ще имаме много по-ясна картина.

Учените трябва да намерят правилната комуникация между двете системи, като това ще стане в рамките на шест месеца, заяви Димов.

Нено Димов, министър на екологията: Битовото отопление е основният източник, а вторият проблем е автомобилният транспорт. Индустрията е трети.

Нено Димов изрази впечатлението си от български електромобил и електрически велосипед, които е видял на форума днес. Той допълни, че са показани и прототипи на нова станция за зареждане.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК извади България от списъка с рисковите държави
ЕК извади България от списъка с рисковите държави
Топ 5 на най-предпочитаните места край Пловдив за празнуване на Свeти Валентин
Топ 5 на най-предпочитаните места край Пловдив за празнуване на Свeти Валентин