НОВИНИ

Необикновена изложба на Иван Русев

Неизброими са самостоятелните изложби и у нас и по света на един от най-зрелите ни съвременни скулптури - Иван Русев. Но последната му тези дни е необикновена, първа по рода си и там творбите му не са основния замисъл.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
17:26, 30.06.2017
Чете се за: 00:31 мин.
Още
необикновена изложба иван русев

Навсякъде го наричат магьосника на камъка. Изгради вече световноизвестния Мраморен град и АРТ център "Илинденци" край Струмяни до огромните мраморни залежи в Пирин. А парка му е уникален. Събира големи имена от цял свят. Откриха река на 60 милиона години, когато дълбаха подземната галерия. Има скулптури в Япония, десетки в Индия - там го наричат "храмовия скулптор", в Австрия, в парка на прочутия белгийски меценат Юго Вутен, и къде ли не... Неизчерпаема е страстта му да превръща камъка в изкуство.

Но този път поводът е друг. Да покаже заедно с последните си творби откритите от него невероятни стари снимки сред купчината, завещана от майка му - художничката Мария Русева. Фотографии на дядо му от полево "студио" през Първата световна война, на прадядо му - първи братовчед на Стефан Стамболов, на баба му Сийка заедно с Иван Вазов... А магията на камъка е привлякла спонтанно едно момче в камерната зала на тази съкровена изложба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие промените, свързани с изплащане на суми за полицейски униформи
НС прие промените, свързани с изплащане на суми за полицейски униформи
Меси казва Да на дългогодишната си приятелка
Меси казва "Да" на дългогодишната си приятелка