НОВИНИ

Необикновено училище във Враца

Две групи по 15 деца се учат да познават буквите и да смятат, защото им предстои да станат първокласници. Проектът СТИМУЛ се финансира от Световната банка и дава възможност за равен старт на застрашени от социално изключване деца.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
07:46, 24.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още
Вилма Цветкова, управител на Общностен център СТИМУЛ-Враца: "Това са дечица на 6 години, на които им предстои да бъдат записани на училище на 15 септември. Мониторингът ни не спира дотук, а продължава и през време на училището, за да проследим как се включват те в занятията, как се социализират".
;

Центърът предлага и допълнителни здравни и социални услуги, сред които ранно откриване на физически увреждания. Дора Нонинска е довела сина си Михаил, който има говорен дефект.

Дора Нонинска, майка: "Той е още мъничък - само на 1 г и 10 месеца. Но колкото по-рано се започне, толкова по-добре. Услугата е необходима и е безплатна".
Катя Йоцова, логопед: "Работя заедно с майките, както виждате в момента те са винаги с мен, обсъждаме притесненията и тревогите им. Набелязваме план за индивидуална работа, правим график, срещаме се по 2-3 пъти до пет пъти седмично".

Социалният център осигурява превоз за децата от и до дома им, както и закуска. През миналата година 128 деца са били успешно интегрирани и посещават детски градини, пресметнаха от центъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко остава състоянието на Боян Петров
Тежко остава състоянието на Боян Петров
Осем от архитектурните паметници във Варна се нуждаят от спешно укрепване
Осем от архитектурните паметници във Варна се нуждаят от спешно укрепване