НОВИНИ

Неочаквана слава за френско бистро

Семпло бистро от френската провинция за седмица се окичи със славата на звезден ресторант от гида на "Мишлен". Как стана това и вярно ли е, че лоша реклама няма - вижте!

bnt avatar logo
от Калина Текелиева
13:19, 26.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

"Льо буш а орей" (Le Bouche a Oreille) се намира на малка уличка в Бурж, в Централна Франция. Работи от понеделник до петък, от рано сутрин до обяд, a клиентите са предимно работници от района. Докато изведнъж не идва неочаквана вест.

Вероник Жаке, собственик на бистрото: "В 7:30 сутринта местна радио станция ми звънна и ме попита: "Знаете ли, че сте получили звезда в гида на Мишлен?" Смяхме се много! Няма начин това да не е шега - ние не сме гурме ресторант!"

Престижната класация на "Мишлен" подбира най-добрите ресторанти по света и им дава звезди за качество. В последното издание на пътеводителя звездата си запазва "Льо буш а орей" край Париж. Така пише и в печатния гид, но в сайта по грешка слагат адреса на едноименното провинциално бистро - обяснимо, защото дори имената на улиците си приличат.

Вероник Жаке, собственик на бистрото: "Звъняха по телефона, търсеха ме от медиите, просто не бях на себе си."

Отнема седмица да поправят грешката в адреса, но през това време към бистрото се втурват любопитни любители на добрата храна. Не остават разочаровани, въпреки че домашното меню е далеч от кухнята гурме. Обедното меню е за 12,50. В едноименния ресторант със звезда толкова струва порция палачинки.

Флорин Норге, клиент от гр. Тур: Собственичката наистина си знае работата, затова е пълно с хора. Не съжалявам, че се отбих.

Жаке получава извинение от "Мишлен", макар че тя само може да бъде благодарна. Няма повод да се сърди и шефът в звездното заведение край Париж.

шеф Емерик Дрю, главен готвач: "Станала е малка компютърна грешка, нищо важно. Но всъщност е чудесно, че получихме толкова много внимание."

Мълвата за объркването и там е привлякла повече клиенти. Може би нищо не е случайно - името на бистрото и ресторанта означава "от уста на уста".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благуните оживяха на театралната сцена
"Благуните" оживяха на театралната сцена
Какви са новите възможности за образование в чужбина
Какви са новите възможности за образование в чужбина