НОВИНИ

Неправителствена организация търси място за нов парк в София

Място за нов лесопарк в София търсят от фондация "Група Град". До края на ноември свои парцели, годни за залесяване, могат да предложат граждани, бизнесмени и общински администрации. Ангажиментът на фондацията е да залеси терена като дарителски проект, който ще бъде предоставен на Столичната община в полза на гражданите.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:25, 23.11.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Важно условие е терените да са предназначени за озеленяване според общия устройствен план и да са част от зелените територии, свързващи центъра на града с околните планински масиви – така наречените "зелени клинове" на София. В един от тези терени ще бъде обособен и новият лесопарк.

Мария Малцева, координатор на проекта "София - зелена столица"
"Да дадем тон, начало и вдъхновение за мащабно залесяване на всички занемарени и пустеещи земи около и в София. Това са около 6800 декара пустеещи земи в рамките на зелените клинове и общо около 15 хиляди декара за цяла София изоставени земи."

Акцията по изграждането на нов лесопарк е част от инициативата "София – зелена столица", която започна през есента на 2015 г. С изграждането му организаторите си поставят и още една цел

Мария Малцева, координатор на проекта "София - зелена столица"
"С този парк се надяваме да стартираме една инициатива за засаждането на 1 милиона дървета, както е актуално по света в момента."

Защо е важно опазването на зелените клинове, чиято функция е заложена още в първия общ устройствен план на София, ни разкрива един от архитектите на фондация "Група град".

Георги Кътов, архитект
"Това е една от основните идеи на плана "Мусман", през клиновете, които остават незастроени, там няма високи сгради. Свежият въздух от планината, който се спуска по склона на Витоша стига до центъра на града. Те са важни за самия климат на града."

София е единственият град, който може да се похвали с такива "зелени клинове". Според организацията Общината трябва широко да използва и рекламира тази положителна особеност на града ни. В началото на декември организаторите започват и набирането на средства, с които ще закупят фиданките. Очаква се залесяването да започне на пролет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Найденов: БСП няма да подкрепи мандат от трета политическа формация
Ангел Найденов: БСП няма да подкрепи мандат от трета политическа формация
Меркел даде знак, че ще отстоява досегашната си политика
Меркел даде знак, че ще отстоява досегашната си политика