НОВИНИ

Неправомерно раздадени общински жилища откри Прокуратурата

Кметове в близо 80 града у нас са ползвали незаконно общински жилища вместо социално слаби и хора със здравословни проблеми. Проверката на Върховната административна прокуратура е започнала миналата година и до сега са установени проблеми в 175 наредби. Вижте повече в прякото включване на Виктория Бояджиева:

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:13, 13.03.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

От Върховната административна прокуратура са проверили до колко са законни вече приетите общински наредби за отдаването под наем и продажбата на резервни общински жилища. Става въпрос за наредби, които са приети и се прилагат успешно от много години. Затова сега административната прокуратура настоява за незабавна отмяна на незаконно действащите разпоредби.

Една от общините, в които са намерени нередности, е Мездра.

В тяхната наредба за отдаване на резервни общински жилища под наем има текст, според който в тях могат да живеят кметове, заместник-кметове и кметски наместници.

Ася Петрова - заместник на главния прокурор: Право да бъдат настанени в общинско жилище имат само лица с остра социална нужда, със сериозен здравословен проблем, както и лица, чиито жилища са негодни за обитаване.

От ръководството на Общинския съвет в Мездра поясниха за „По света и у нас“, че въпросната наредба е приета преди 14 години. Оттогава не е актуализирана, тъй като от общинската администрация не се внесли предложения за корекции в нея. От общината в Мездра твърдят, че досега от прокуратурата не са атакували този текст.

;

Сред общините, в които са открити нередности е Благоевград. Там кметът е направил предложение до Общински съвет да се отменят протестираните от районната прокуратура текстове, но предложението било отхвърлено.

Дарин Багренски живее в общинско жилище от 10 години:

Слушал съм за такива неща, но не съм виждал.

Общо общинските наредби с нарушения са 175 в цялата страна.

Ася Петрова - заместник на главния прокурор& Норми, които противоречат на закона за общинската собственост, противоречат на закона за местните данъци и такси. Те се дължат може би на некомпетентност. Тези норми ние сме оспорили пред съответните административни съдилища и искаме тяхната отмяна.
;

Прокуратурата се противопоставя и срещу това, че общини са въвеждали такси за отдаване под наем или продажба на общински имоти, които не се изискват по закон. Стойността им навсякъде е различна.

Ася Петрова - заместник на главния прокурор: Варира като процент от стойността на имота. От 0,5 до 3% от оценката на съответният имот.

На този етап Върховната административна прокуратура предала на административните съдилища искане за отмяна на текстове от 156 наредби. На първа инстанция са уважени 22 от тях. Проверката на прокуратурата все още тече.

Предстои да разберем колко от оспорените пред съда текстове ще бъдат реално отменени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Работилница за репортери“ отваря врати за ученици между IX и XII клас
„Работилница за репортери“ отваря врати за ученици между IX и XII клас
Ветко и Маринела Арабаджиеви отказаха доброволна екстрадиция
Ветко и Маринела Арабаджиеви отказаха доброволна екстрадиция