COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Неравнопоставеността между мъжете и жените в работата се запазва

Жените продължават да взимат по-ниски заплати от мъжете и да си намират по-трудно работа. Това показва доклад за равнопоставеността на половете публикуван от Министерството на труда и социалната политика за обсъждане. Според синдикатите към жените има по-високи изисквания за работа и по-трудно се доказват. Работодателите от своя страна са убедени, че различията в заплащането се дължат на факта, че жените работят в недобре платени сфери.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:12, 04.09.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Въпреки държавната политика и въвеждането на специален закон, жените и мъжете продължават да не са равнопоставени най-вече по отношение на работата. Според публикувания днес доклад на социалното министерство повечето безработни са жени - най-много във Варна, Бургас и Смолян. Въпреки това жените остават по-малко застрашени от бедност.

Националната статистика показва още, че жените у нас получават с 16% по-ниски заплати от мъжете. Какви са причините за това, потърсихме мнението на представители на синдикатите и на работодателите.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители:
Опитът показва, че жената трябва да работи 10 пъти повече отколкото мъжа, за да бъде забелязана и да бъде равна на него.

Томчо Томов, зам. председател на Българската стопанска камара:
През 2007 г. разликата е била 12% сега 2016 т. разликата е някъде около 16%. Надали има тенденция, някаква тенденциозност, просто това са обобщени данни.

Както синдикатите, така и работодателите са категорични, че основна причина за по-ниското заплащане на мъжете и жените са сферите, в които работят. 40% повече жени отколкото мъже са заети в обществения сектор. Фактор, който намалява заплащането, е и майчиството. Това автоматично води до по-ниски пенсии за жените. Разликата е близо 140 лева в полза на силния пол. Освен това значение има и позицията в работата. 40% по-малко жени отколкото мъже заемат ръководни постове, а 60 на сто по-малко са жените работодатели.

- По принцип мъжете получават винаги малко повече възнаграждение от жените. Не знам защо.
- Жените са по-способни, но това е нещо друго. Като условия и като труд, и като начин на работа мисля, че сме равнопоставени. Не изискват нищо повече от единия или от другия пол, което да вършим и не дават по-голяма заплата на едните и на другите просто защото са мъже или жени.
- Трябва да осъзнаем, че мъжете и жените не са абсолютно еднакви. Чисто генетически, чисто функционално, така че всеки изпълнява определена роля в обществото.
- Предпочитат мъже, защото ако са млади жените, ако раждат. За местата е по-лесно за мъж, отколкото за жена. Така мисля, не знам.

Според заключенията на социалното министерство, жените и мъжете са неравнопоставени най-вече защото повече жени се грижат за децата и възрастните членове на семейството

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"