НОВИНИ

Нешев: В планината би трябвало да имаме доста голяма лична отговорност

"Ако трябва да сме конкретни, за зимния сезон февруари е най-натовареният месец. Това е по статистика", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Емил Нешев от Планинска спасителна служба.

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 15.02.2020
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Тази година зимният сезон започна с малко сняг и сравнително топло време, което заблуждава хората и ги кара да си позволят повече волности.

Нешев обясни, че колкото по-сложна е една ситуация, толкова повече време, ресурс и хора изисква, особено в случаи като последния, в който баща и син се загубиха в района на вр. Ботев.

Емил Нешев: Огромен район, никаква информация. В същото време имаше и буря горе, спрял ток. Не можехме да се свържем с хижите.

В случая се наблюдава подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности.

Емил Нешев: Подценяването на всеки един момент от планинарските закони и правила води до инциденти. Когато излизаме в планината би трябвало да имаме доста голяма лична отговорност.

Той обясни, че от миналата година у нас няма спасителен хеликоптер. Хеликоптерното спасяване разделя на два типа - въздушните линейки и хеликоптери за търсене и спасяване. Той обясни още, че шест медицински хеликоптера са необходими, за да покрият територията на България.

Вижте целия разговор във видеото!


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да оцелее Левски?
Как да оцелее "Левски"?
Светска суматоха: Еминем всява смут на Оскарите
Светска суматоха: Еминем всява смут на Оскарите