НОВИНИ

Нетаняху призова израелците да избират мъдро

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова израелците да „избират мъдро”, докато самият той гласува на парламентарните избори в Ерусалим заедно със съпругата си Сара. Израелският лидер се кандидатира за пети мандат, а изборите в Израел се очертават като едни от най-оспорваните от години. Първите резултати се очакват след 21.00 часа българско време.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:54, 09.04.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

„Този сакрален акт е есенцията на демокрацията и ние трябва да сме благодарни за него”, заяви Нетаняху в йерусалимското училище, в което гласува.

„Трябва да избирате мъдро, но аз не мога да ви кажа кого. Или мога, но няма да го направя. С божията благословия Израел ще спечели”, допълни той.

Израелските избори започнаха във вторник. На тях имат право да гласуват 6.3 гласоподаватели в 10 720 избирателни секции в цялата страна, плюс още 96 секции, разположени в израелските дипломатически мисии в страни зад границата.

Повече от 40 политически партии се борят за места в 120 местния парламент, като се очаква само 12 партии реално да влязат в него.

Двамата основни претенденти за поста министър-председател са настоящия премиер и представител на дясната „Ликуд” Бенямин Нетаняху и представителят на политическия алианс „Бяло и синьо” пенсионираният генерал Бени Ганц.

Очаква се и двамата да бъдат много близко и двете партии да си осигурят по 30 места в парламента.

Ако Нетаняху спечели, ще бъде най-дълго управляващия лидер в израелската история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биопроизводители поискаха оставката на министър Порожанов
Биопроизводители поискаха оставката на министър Порожанов
Партията на Ердоган ще иска касиране на изборите в Истанбул
Партията на Ердоган ще иска касиране на изборите в Истанбул