НОВИНИ

​Невижданото бедствие в Македония взе над 20 жертви

21 души загинаха след силна буря и наводнения, причинени от поройни дъждове в района на Скопие и западната част на страната. Шестима души се издирват, ранените са десетки. Властите предупредиха, че броят на жертвите вероятно ще нарасне. Щетите са огромни. За справянето с последиците са сформирани кризисни щабове, армията е призована в помощ на населението.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:01, 07.08.2016
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Бурята удря Скопие и околностите с невиждана мощ. Превръща улиците в реки. Откъсва част от околовръстното на Скопие и повлича движещите се автомобили като детски играчки. Някои от пътниците в тях са се удавили. Има коли, които са влачени стотици метри в полето до пътя. "Това е бедствие. Никога не сме преживявали подобно нещо" - каза кметът на Скопие Коце Траяновски.

Директорът на Службата по хидрометеорология Оливер Ромевски обясни, че причината за катастрофата е феномен, който сравни с водна бомба. Вятър със скорост 70 км в час е донесъл огромен облак, от който за кратко време се е изсипало огромно количество вода. В Скопие за последните 24 часа са измерени 93 литра на квадратен метър.

Много села в района на Скопие също са опустошени от кошмарната буря. Кални маси прекъснаха пътя в района на Шипковица. На много места пътищата са непроходими, има блокирани коли.

Най-тежко пострадали са селата Арачиново, Стайковци, Сингелик и Смилковци. Именно там са загинали най- много хора. Смята се, че сред удавените са цели семейства в къщи, пометени от придошлите води. В село Сингелик до сутринта и през целия ден търсеха тялото на шестгодишно момченце. Водата го изтръгнала от ръцете на баба му в страшната нощ. По-късно тялото на бабата било намерено в канала. Коритата на реките се претърсват за още удавени. Повечето къщи и постройки са отнесени от стихията.

- Водата течеше оттук като река. Три часа се мъчихме да я изгребваме с кофи и накрая се отказахме. Не можеш да изгребваш течаща река.

На дневна светлина картината на опустошението е потресаваща.

- Нищо не ми остана. Всичко, което имах е под вода. Всичко, което градих 60 години, е унищожено.

В Арачиново ситуацията е подобна.

- Щях да се удавя, втори живот живея. В дома ми е бедствие. Вътре има 50 сантиметра кал.

- Невъзможно беше да спасиш каквото и да било. Само стоиш и гледаш.

- В къщата имаше 5-6 деца. Едва успяхме да ги извадим и да ги спасим.

Президентът Георге Иванов разпореди армията да се включи в операциите по разчистване и справяне с последиците от бедствието. Сформиран е кризисен щаб, щетите ще се оценяват на място.

;

Катастрофата в Македония беше дело на природата, но за огромните щети своята отговорност имат и хората - така македонският журналист Владимир Перев обобщи ситуацията. Какво е положението към момента и от каква помощ имат нужда пострадалите - вижте неговата кореспонденция специално за "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой плувци на маратона Галата - Варна
Рекорден брой плувци на маратона Галата - Варна
„Да се хванем на хорото, на текето под небето“ край Русе
„Да се хванем на хорото, на текето под небето“ край Русе