НОВИНИ

Неволи в метрото за незрящите хора

Неочаквани проблеми за незрящите хора при ползване на новопостроените станции на метрото в София. Въпреки че спирките и подлезите са строени при действащи нормативи за достъп, те не са спазени. Освен, че е трудно достъпно новото метро крие и опасности за хората с бели бастуни. Незрящият Иван Янев и Мария Чернева ни показват невидимите за зрящите проблеми в метрото.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:27, 16.10.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Прибира се от работа всяка вечер през станция "Г. М. Димитров". Към стълбите няма тактилна водеща лента. Но те са достатъчно широки и Иван все ще ги уцели. Истинските изпитания са след това.

Иван Янев: Ето сега, когато вървя през подлеза липсата на водеща линия не ми позволява да се движа нормално в права линия. Криволича като пиян. Ако ползвам дясната страна в случая, защото лявата е пълна с някакви неща понякога има магазини, маси има...

БНТ: Не уцели стълбите.

Иван Янев: Ами да, не уцелих... това е, когато си поставен при такива условия е унизително направо унизително...

Криво ляво и без помощта на водеща лента Иван все пак стига на спирката. Е там поне, тактилна лента има. Но тя е знак за внимание, опасност. Но пък е единствения ориентир за незрящите.

БНТ: Малко опасно близко обаче, за да я ползвате!

Иван Янев: Ами аз миналата година имах случай с един полицай, който се приближи до мене и ми каза: Господине, вие осъзнавате ли, че се движите по ръба на перона!

Най-опасното обаче, предстои. Влаковете, които спират тук са в две посоки - към летището и към Бизнес парка. И Иван никога не знае кой влак е неговия.

Иван Янев: Сега идва метро и се качваме без да знаем за къде е! Стоя до вратата и когато чуя: Внимание, вратите се затварят - следваща спирка е еди коя си, и ако не чуя, че е за "Младост" и скачам от влака...

БНТ: И рискуваш?! - Ами иначе става още по-сложно, стреса ми идва още повече.

А как звукови указания и тактилни ленти могат да водят без проблеми незрящите може да се види във всяко друго метро в Европа, където достъпността е издигната в култ. Достъпността е задължително условие и за всеки един европроект. Но изглежда за метрото не е. Въпреки непрекъснатият протест на хора като Иван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японска фиеста в Ларгото на София
Японска фиеста в Ларгото на София
Верижна катастрофа с един загинал на пътя Златна Панега - Ябланица
Верижна катастрофа с един загинал на пътя Златна Панега - Ябланица