НОВИНИ

Неволите на какаовите производители във Венецуела

Щатът Миранда във Венецуела е известен като един от най-големите производители на какаови зърна, при това със завидно качество. През последните няколко години обаче производителите на сладките зърна са притеснени от опитите на правителството да се меси в бизнеса им.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:23, 29.12.2018
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Фреди Падрон има какаови насаждения от десетилетия. Преди е имал десетки работници, сега са само седем. Причината - какаовите терористи - както тук ги наричат. Под прикритието на правителствени служби, част от пратките ценна суровина биват задържани. А от няколко месеца се говори и за идеята за създаване на държавно предприятие за търговия с какао.

Фреди Падрон, производител на какао: "Губернаторът на щата казва, че иска да създаде компания за износ на какао. И ако той е единственият, който ще изкупува, това означава монопол и фиксирани изкупни цени, а това ще бъде ужасяващо за местните, които отглеждат какао. Трябва да има предлагане и търсене, и да се продава на онзи, който предложи най-добра цена."

Фреди Галиндо търгува с какао от 19 години. За това време е преживявал магистрални обири, отвличания на членове на семейството, почти пълно унищожаване на ценните зърна. Категоричен е обаче, че намесата на властта ще бъде най-голямото бедствие за отрасъла.

Фреди Галиндо, търговец на какао: "Всъщност, те не седнаха да говорят с на. Просто правителството задържа камионите с продукцията, за да окаже натиск върху производителите и те да има дадат какаото без пари. Но това няма как да стане - ние имаме предварителни уговорки, обикновено всичко е предплатено... Надяваме се на тазгодишната реколта... Имаме какао и от миналата година, но се страхуваме да го транспортираме, именно от страх, че правителството отново ще ни го вземе."
;

През изминалите месеци десетки камиони на компанията на Галиндо са задържани по организираните от правителството контролно-пропускателни пунктове. Тежкотоварните автомобили се пренасочвани към складове и държани там месеци. Според Галиндо, след задържането, само от неговите камиони липсват 87 тона какао, чиято стойност е 130 хиляди долара. Според губернатора на Миранда - вторият по големина щат производител на какаови зърна във Венецуела, по този начин властта събира данъците, които производители и търговци не плащат.

Ектор Родригес, губернатор на щата Миранда: "Целта ни е да се справим с какаовите банди. Разговаряме с производителите на какао и до голяма степен става дума за изграждане на доверие по между ни. Много правителства преди нашето изобщо не са искали да се справят с този проблем и всеки е правил каквото си иска и както знае. А сега всеки трябва да изпълни ангажиментите си - производителите трябва да си платят данъците, а ние им помагаме."

В Миранда вече е създаден какаов кооператив. Все още никой от производителите и търговците на какао не е задължен да се включи, но очакванията им са, че това е само въпрос на време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето в новогодишната нощ: Слаб сняг и температури от минус 3 до 2 градуса
Времето в новогодишната нощ: Слаб сняг и температури от минус 3 до 2 градуса
​Италия отпуска 10 милиона евро заради щетите от земетресението в Сицилия
​Италия отпуска 10 милиона евро заради щетите от земетресението в Сицилия