НОВИНИ

Незаконна продажба на копирани учебници

При съвместна акция на полицията и прокуратурата във Велико Търново са разкрити книжарници, в които се продават незаконно копирани учебници на преподаватели от Великотърновския университет. От обектите полицията е иззела компютри, скенери и копирни машини. Оказва се, че в старата столица бизнеса с копираните учебници процъфтява от дълго време и носи стабилни доходи на предприемчивите търговци.

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 02.12.2016
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Доц. Петър Петров е преподавател в Стопанския факултет на Великотърновския университет. Научил за продажбата на ксерокопирани учебници в книжарниците от свои студенти. Удивен и меко казано ядосан, подал сигнал в икономическа полиция. Сигнали подали и други ощетени преподаватели.

„Не ми стана никак приятно и реших да отида, да проверя как стоят нещата. Попитах в книжарницата. Отговориха ми, че след като студентите си плащали, те имали право да продават учебника, сканиран. Някой си е платил да го сканират и след като вече веднъж е платено за сканирано копие те имали всички права да си го продават”, разказа доц. Петров.

Всъщност схемата на находчивите книжари е да снимат и продават учебници, които най-често се търсят от студентите. Сканирали учебната литература и я запазвали в компютри, а при появата на клиент, отпечатвали и продавали научните книги. Университетските преподаватели обаче са категорични, че тази практика ги ощетява и нарушава техните авторски права, тъй като копието излизало доста по-изгодно и студентите го предпочитали пред оригинала.

„За мен това е безобразно нарушаване на закона за авторското право. С претенциите за спазване на този закон моите колеги и аз лично протестираме срещу такава практика“, каза проф. Добринка Златева, декан на Стопански факултет на ВТУ.

„За мен е много притеснителна практиката, която я има в страната, интелектуален труд да се пренебрегва. Добре, правят си бизнеса, но дали това е честно - не е! Ако искаме това да продължава, явно ще трябва да си мълчим, но не мисля, че това е начина, по който трябва да продължаваме. Ние така и обучаваме нашите студенти - да са внимателни към всички нередности и да сигнализират, за да се предприемат действия, така че това да не продължава“, обясни Венета Христова, Стопански факултет на ВТУ.

Според преподаватели тази незаконна практика се шири в цялата страна, защото носи пари на книжарите, които спестяват пари на студентите.

Работата по случая продължава. Разпоредени са и експертизи, които да докажат дали книжарниците постепенно са се превърнали и в нелегални печатници

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекуваните срещу вируса на СПИН живеят колкото и здравите
Лекуваните срещу вируса на СПИН живеят колкото и здравите
Първанов предлага политическа декларация за националните приоритети
Първанов предлага политическа декларация за националните приоритети