НОВИНИ

Депутат във Венецуела твърди за незаконна сделка с българско участие

Българска следа покрай кризата във Венецуела. В Туитър местен депутат твърди, че Националната петролна компания се е опитала да изнесе държавни средства с помощта на брокерска къща в България. Според Ройтерс компанията пренасочва приходите си към руска банка. От там заявиха, че скоро време нови сметки на венецуелската компания не са разкривани.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:45, 10.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В посланието на Карлос Папарони в Туитър се казва:

Успяхме да спрем незаконната сделка на узурпаторите, които искаха да продължат плячкосването на националната петролна компания чрез брокерска къща в България. Ще продължим борбата за защита на имуществото на Републиката.

След това той напомня, че подобни транзакции са наказуеми, и че парите, които се опитва да отклони националната петролна компания, са на "всички венецуелци" за възстановяването на свободна Венецуела. Националната петролна компания е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби във сметка, открита наскоро в руската "Газпромбанк", съобщи Ройтерс. Фирмата иска от чуждите си партньори, сред които Торал и Шеврон, да потвърдят дали искат да продължат работата си заедно.

В края на януари САЩ наложи санкции на държавната петролна компания, с цел да прекрати достъпа на президента Николас Мадуро до приходите от петрол. Междувременно полковник от венецуелската армия призна властта на самопровъзгласилия се временен президент Хуан Гуайдо и призова военните да вдигнат блокадата от границите, за да може Венецуела да се възползва от десетките тонове хуманитарна помощ. Според полковника 90 на сто от армията не е доволна от политиката на президента Николас Мадуро.

Това не е първият висш военен, който подкрепя Гуайдо, но върховното главнокомандване многократно подчертава лоялността си към Мадуро. На фона на задълбочаващата се политическа и хуманитарна криза в Каракас започват военни учения на венецуелските въоръжени сили.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Испания протестират срещу действията на премиера Педро Санчес
В Испания протестират срещу действията на премиера Педро Санчес
Еврото навърши 20 години. В добра форма ли е европейската валута?
Еврото навърши 20 години. В добра форма ли е европейската валута?