COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Незаконна сеч на Витоша засегна вековни гори

Десетки вековни дървета незаконно изсечени в Природния парк Витоша. За това сигнализираха природозащитници. До незаконното сечище близо до село Боснек е прокаран широк път. Има и съмнения за измама при маркирането на отсечените дървета.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:53, 20.02.2016
9491
Чете се за: 02:21 мин.
Животът

И това сечище се вписва в познатата схема - то е регламентирано, но незаконно е добита повече от разрешената дървесина. Тук в държавна гора, в защитена територия и по Натура 2000 е позволено да се отрежат 454 кубика дърва. Но само в този участък се вижда, че е сечено поне двойно или тройно по-нагъсто от разрешените 2 на всеки 10 дървета.

Атанас Русев: "Ние само за няколко часа онзи ден установихме наличието на стотици незаконно отсечени дървета без контролната горска марка червена, с която е установена незаконната сеч и затова веднага сезирахме органите, които дойдоха и вероятно ще направят проверка".

Поисканата проверка потвърди незаконната сеч. Преди месец по сигнал на главния лесничей именно тук горските инспектори установяват 12 незаконно отсечени бука на възраст над 80 години. Тогава трупите са маркирани с червено като незаконни. Но останалите отрязани дървета по нагоре в гората просто са пропуснати. От Югозападното горско предприятие посочиха като причина дълбокия тогава сняг.

инж. Георги Загоров - инспектор областно звено в Югозападното държавно предприятие: "Веднага е обезсилено позволителното за сеч. Предстои инвентаризиране на насаждението, за да се види и какви други нарушения на закона е направила фирмата".

От фирмата не отговориха на позвъняванията ни. Към съмненията за нарушенията ѝ се прибавят още две. Първото - измама с оранжева боя при маркиране на дърветата, които могат да бъдат отсечени. Пръскането със спрей беше потвърдено и от горските инспектори.

Александър Думчев - експерт по горите - WWF: "Именно това е практиката фирмите да се опитват да имитират законните марки, за да изглежда сечта привидно законна". И при пръсването на боята, пръските са паднали върху есенните листа".

Тук на това място намерихме абсолютното доказателство за незаконна сеч. Това дърво е незаконно отсечено. То е череша и се разпознава по ивиците, които са характерни единствено за този вид дърво. А в разрешителното за сеч, череша въобще не фигурира.

Злощастната череша и още десетки дървета като нея в случая са паднали под ножа, за да отворят просека за извозване на трупите. Въпреки, че в документите е разрешено тя да е широка най-много 3 метра, ние се натъкнахме на път с широчина близо 6. В разрешителното е посочено, че новият път ще мине върху вече съществуващ коларски път. Такъв обаче не открихме. На топографската карта се забелязва само туристическа пътека.

Атанас Русев: "На някой му е хрумнало да си докара един булдозер в Природен парк Витоша, прекарал си го е качил го е горе на баира и е минал 1 км през една страхотна гора с тоя булдозер 6 метра и е направил една просека".
Александър Думчев - експерт по горите - WWF: "Тук е разрешен само конен извоз. На конете не им трябва 5 метра магистрала, на тях им трябва едно малко трасе, по което да свалят дървесината долу на асфалтовия път. Така че по всичко личи, че тук първо е направен незаконно пътя и после горският е бил принуден да го узакони на хартия".
;

В документите на хартия природозащитниците подозират дописване на текст след подписа на главния лесничей. Текстът посочва именно съществуването на стар коларски път. А главният лесничей потвърди разминаване в собствения си почерк.

Джамал Алиманов - главен лесничей в Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена": "Има някакво разминаване в почерка, но това не означава, че не съм го писал аз. - Е, Вие ли сте го писал или не? - Аз съм го писал, да. - Но има разминаване в почерка? - Да. - Страх ли ви е от нещо, че така казвате? - Не, не ме е страх."
Атанас Русев: "Вероятно ще бъде наказан съвестния лесничей или този, който е всеки ден на терена, или този, който преследва незаконната сеч, а тези, които са по-нагоре във върха, които покровителстват фирмите, самите фирми - те остават винаги безнаказани, отиват на следващия ден на друго място и правят абсолютно същото мазало, пак идват едни добросъвестни лесничеи, които се мъчат нещо да се преборят с цялата тази схема и не могат".
инж. Георги Загоров - инспектор областно звено в Югозападното държавно предприятие: "С камиони може да се извозва, а пише, че само с коне? - Да, видях го това нещо, в технологичния план, там пише с животинска сила."

От Югозападното горско предприятие казаха за "По света и у нас", че занапред ще разчитат на собствени работници за сечта на дърветата, а контролът върху дърводобивните фирми ще бъде затегнат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ураганни ветрове оставиха без ток хиляди домакинства в Полша и Чехия
Ураганни ветрове оставиха без ток хиляди домакинства в Полша и Чехия
Кафе-университет отваря врати през март в София
Кафе-университет отваря врати през март в София