НОВИНИ

Незаконно сметище от гуми край хасковското село Конуш

Хиляди излезли от употреба автомобилни гуми са изхвърлени край бившото ракетно поделение в хасковското село Конуш. Сигналът подаде наш зрител, който обаче предпочете да остане анонимен. Според него поредното нерегламентирано сметище е от месеци. От регионалната екоинспекция започват проверка на сигнала, а от община Хасково увериха, че ще разчистят опасния отпадък.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
16:05, 07.01.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Бившето секретно ракетно поделение край Конуш е съществувало от 1961 до 2002 година. Сградите се рушат, а достъпът до него е свободен. Мястото обаче е в гората, затова и трудно случаен човек може да стигне до него. На нерегламентираното сметище се натъкнали ловци.

Хиляди автомобилни гуми са изхвърлени край бившето ракетно поделение в Конуш. Извозването им започнало през лятото.

Предположението е, че гумите се карат нощем, а ако не се вземат мерки, сметището ще продължи да расте.

Мариана Чомпалова-Йорданова, ПР на РИОСВ-Хасково: Сигналът, който подаде, ще видим какво ще бъде установено. Ще бъде дадено предписание за разчистване на сметището, ако има виновник - акт, и въз основна на него - наказателно постановление.

Депонирането на цели или нарязани гуми, които са излезли от употреба, е забранено. Но сигналите за подобни незаконни сметища зачестяват. От община Хасково заявиха, че ще възложат на фирма да разчисти опасния отпадък.

Динко Тенев, заместник-кмет на община Хасково: Община Хасково ще изчисти нерегламентираното сметище и ще направи постъпления към собственика на имота след това да имаме ние претенции към тях да си получим сумата, която ще изразходим за почистване на сметището.

Гумите ще бъдат извозени към преработващо предприятие в страната. Още в края на миналата година от екоминистерството предупредиха, че ще налагат глоби до 10 000 лв. за изхвърлени автомобилни гуми на нерегламентирани места. По закон лицензирани фирми ги извозват от сервизите за тяхна сметка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна умъртвяването на прасета в село Никола Козлево
Започна умъртвяването на прасета в село Никола Козлево
Заличават регистрацията на 35 дружества, вписани като туроператори
Заличават регистрацията на 35 дружества, вписани като туроператори