НОВИНИ

Независим прокурор ще може да разследва дейността на главния прокурор

Независим прокурор с мандат от 7 години ще има право да разследва главния прокурор и няма да му се отчита. Това са част от промените, които правителството предлага в отговор на препоръките на Венецианската комисия. Те са свързани с търсенето на отговорност и отчетност на обвинител номер 1. Премиерът събра министрите на извънредно заседание тази сутрин, за да приемат предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:59, 07.12.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Прокурорът, който ръководи Инспектората на Върховната касационна прокуратура, при съмнения за извършено престъпление, ще разследва главния прокурор и неговите заместници. Това предвиждат предложените от правителството промени в процесуалния закон.

Бойко Борисов, министър-председател: С изменението, което правим днес, създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението, казвам това е хипотеза, при извършено престъпление.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Гаранция за неговата независимост в това, че той се избира отделно от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и с мандат 7 години. Освен това по отношение на него, не може главният прокурор да упражнява правомощия по надзор на законност.

По този начин се изпълнява още една от препоръките на Венецианската комисия, а именно главният прокурор да не може да дава указания на прокурор, който го разследва.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Новото, което е предложено и е резултат на съображенията и препоръките от Венецианската комисия - предлагаме да отпадне регулацията за осъществяване на наказателна отговорност на председателите на ВКС и ВАС.

Първоначалното предложение беше т.н. "трима големи", при данни за извършено престъпление, да бъдат разследвани по една процедура, но Венецианската комисия каза, че това създава риск за нарушаване независимостта на съда. Предложенията не налагат промяна на Конституцията, според правителството.

Бойко Борисов, министър-председател: По този начин мисля, че би трябвало вече и съдиите и прокурорите да се успокоят. Да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела.

Засилва се и отчетността за дейността на главния прокурор. Предложените промени в Закона предвиждат, освен един път в година пред Народното събрание, главният прокурор да бъде викан на всеки три месеца и от парламентарните комисии.

;

Извънредното заседание се състоя, след като снощи Венецианската комисия прие препоръки към България:

- "Приветстваме решимостта на българските власти да се справят с проблема (с главния прокурор) и отвореността им към сериозен и приобщаващ диалог с всички партньори и заинтересовани страни".

- "Да се поверяват наказателни преписки (срещу главния прокурор) на някакъв „независим прокурор".

- "Законодателството да задължи главния прокурор да се въздържа от даване на инструкции в случаи, които го засягат."

- "Ограничаването на правата на висши съдии от пленарна комисия, където съдиите са малцинство, противоречи на европейските стандарти и не се изисква от текста или логиката на българската Конституция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия от верижни катастрофи заради лед по пътищата в страната
Серия от верижни катастрофи заради лед по пътищата в страната
Роналдо и Буфон зарадваха две деца, оцелели в земетресението в Албания
Роналдо и Буфон зарадваха две деца, оцелели в земетресението в Албания