НОВИНИ

Никола Груевски като „горещия картоф” на Балканите

В историята е пълно с подобни примери - когато някой стане неудобен, да бъде прехвърлян като горещ картоф от ръка на ръка, от скут на скут. И съдбата на избягалия от Македония в Будапеща бивш премиер Никола Груевски се очертава да бъде същата.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
07:35, 17.11.2018
Чете се за: 02:53 мин.
Истории
никола груевски горещия картоф балканите

След първия шок от бягството на осъдения на две години затвор Груевски, срещу когото се водят още четири дела за злоупотреба със служебното положение като премиер, се надигна вълна от протест и негодувание поради липсата на яснота как той е успял да напусне страната. И още повече - за това, че все още не се посочва виновник, или виновници, за пропуска на институциите, които позволиха на Груевски „да духне” по посока Будапеща.

Но много скоро, когато започнаха да се задават въпроси за ролята на съседни държави или лица от тях, които евентуално са помогнали на бившия македонски премиер да стигне до унгарската столица, когато оттук и оттам започнаха да се чуват гласове, че подобна подкрепа в „логистиката” ще бъде осъдена от европейските и световни политици и институции и че всеки, който е помогнал ще бъде поставен в крайно неудобно положение, тогава изведнъж всички взеха да отричат участие и да хвърлят вината някъде встрани.

Най-напред близкият до сръбските управляващи в Белград ежедневник „Политика” насочи вниманието към Албания, откъдето Груевски минал на път за Будапеща. Публикацията на вестника бе приета като един вид опровержение на сръбските власти на обвиненията, появили се веднага след бягството, че Груевски е преминал през територията на Сърбия и дори че влиятелни структури са му помогнали в това.

Е, лично аз приех тази информация повече като проява на традиционната непоносимост в Белград към албанците, които в блендата на Сърбия са виновни за всички престъпно и криминално, което се случва на Балканите. Имат си такива взаимоотношения, които не са от днес и вчера. А случаят с Груевски е удобна възможност вината за скандала да се хвърли към албанците, пък сърбите - целите в бяло. Нещо като обичайните заподозрени. А за някои други обичайно заподозрени ще стане дума само след някой и друг ред.

Когато първо албанските медии, после и официалните власти потвърдиха, че беглецът е влязъл нелегално в Албания и е пресякъл граничен пункт на страната с Черна гора, за да се оневинят, в Тирана заявиха - да, минал е, ама с дипломатическа кола на унгарското посолство. Значи, не сме виновни, нямаме нищо общо.

Може и така да е, може и иначе да е, ама и унгарците се правят ни лук яли, ни лук мирисали. И те нищо не знаят по въпроса как Груевски от Скопие се е озовал в Будапеща. Същите тези унгарци, които през септември миналата година обърнаха внимание, че по време на частната си визита в Охрид в края на септември, Виктор Орбан е разговарял с Груевски повече от три часа, като е обещал да му помогне, ако бившият македонски премиер бъде осъден по петте дела, по които специалната прокуратура го гони. Дори, тогава се твърдеше, че била уточнена и цялата логистика, която хората на Орбан ще поемат за извеждането на Груевски от Македония. А сега от Будапеща се правят на три и половина, както се казва.

Друг е въпросът, защо македонските полицейски органи не са обърнали внимание на тези информации, а сега прехвърлят вината върху правосъдието, което не било издало заповед за задържането на Груевски, а го чакали сам да отиде в затвора, за да излежава присъдата си. И сега в Скопие си прехвърлят вината едни на други - съдии на полиция, полиция на правосъдие, и всички заедно - на политиците. И най-вече на вътрешния министър Спасовски, а чрез него и на премиера Зоран Заев.

Има една по-скоро анекдотична прогноза на един от най-видните скопски журналисти и анализатори - Сашо Ордановски, който допуска, че избягалият бивш премиер ще бутне от мястото му сегашния такъв в Скопие. Такъв щял да бъде публичният и политически ефект от цялата срамна история с Груевски.

И понеже говорим за унгарците, които също искат хем да свършат работата, хем да нямат никакво участие в това, никак не се учудих на информацията тъкмо от унгарски вестник, че Груевски бил избягал с български паспорт.

Хора, знам много добре, че Никола нямаше никакъв интерес да получи българско гражданство и съответните лични документи. Неговият предшественик начело на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Любчо Георгиевски - да, но - той - не!

Ама, когато в България се вихри скандалът с купуването на български паспорти, защо такава новина да не мине. Пък и българите са също така в зоната на обичайните заподозрени винаги, когато стане дума за нещо нередно с Македония. Добре, че българските институции реагираха бързо и опровергаха тази фейк нюз .В това число и премиерът Бойко Борисов го направи по време на пресконференцията с премиера на Македония Зоран Заев, който гостува за няколко часа у нас. Даже си мисля, че това опровержение лично от Борисов бе предназначено повече за Зоран Заев, отколкото за журналистите, след като и от правосъдното ни министерство, и от ДАНС преди това през деня дадоха ясно да се разбере, че Груевски няма български паспорт, с който да е измамил граничните власти някъде по Балканските ГКПП-та.

А понеже стана дума за визитата на Заев, да изкажа едно предположение - спешното му идване в София би могло да се дължи и на намерението му да помоли Борисов за това българският премиер да ползва авторитета си пред приятеля си Виктор Орбан и да го помоли да отхвърли искането за политическо убежище на Груевски и да го екстрадира обратно в Скопие. Отношенията на Заев с Борисов вече са такива, че такава молба от страна на Заев не би била нещо извънредно. Помислете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътни блокади във Франция срещу високите цени на горивата
Пътни блокади във Франция срещу високите цени на горивата
Тръмп готов с отговорите за руска намеса в изборите на САЩ
Тръмп готов с отговорите за руска намеса в изборите на САЩ