НОВИНИ

Николай Банев остава в ареста

Специализираният съд остави в ареста бизнесмена Николай Банев. Според съда може да се направи предположение, че Банев, съпругата му и майка му са извършвали заедно престъпления, за които има доказателства. По време на заседанието станаха известни подробности за кореспонденцията на Банев, която той е водел от килията си с незаконно внесен мобилен телефон.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:34, 01.02.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

По време на съдебното заседание Николай Банев заяви, че всички негови действия като бизнесмен са били съобразени със закона. Той остро критикува прокуратурата и правителството и окачестви процеса срещу него и семейството му с думите "крадецът вика дръжте крадеца". Според прокуратурата, обаче, срещу него има много доказателства - и документи, и свидетелски показания.

В началото на месеца прокуратурата съобщи, че в килията на Николай Банев е открит незаконно внесен телефон. След техническа експертиза е изяснено, че бизнесменът е разменял съобщения със съпругата си Евгения, която също е в ареста. Според прокуратурата и Банева разполага с телефон, вероятно внесен в кутия от сок с двойно дъно, който все още не е открит, въпреки зачестилите изненадващи проверки в килиите. Ясна е обаче кореспонденцията, която са водели съпрузите.

Мария Дончева - прокурор: Постоянно си пишат и комуникират, и се уговарят за реда на делото, как да започнат медийна атака, хибридна война, чува се с децата си, които са разбрали, че се уговарят с майка си те да заминат за Русия да търсят политическо убежище. А на самите деца им харесва във Франция. Те казват: "Татко, ние искаме да стоим във Франция".

Според прокурорите Банев системно е разговарял и с майка си Мария, която също е обвинена, но е пусната под гаранция. Бизнесменът ѝ е давал задачи.

Калин Стоилов - прокурор: Тя е имала задача да се срещне със свидетели и да организира такива дейности. Просто ги е помолила да се спази т. нар. старо правило "или добро, или нищо".

Майката на Банев заяви, че не е говорила със сина си.

Мария Банева: Абсолютно не сме контактували.

Защитата на Николай Банев не отрече, че бизнесменът е разполагал с телефон в килията.

Христо Ботев - адвокат: Стига с тия телефони. Това ли е важното нещо? Вие разбирате ли, че всеки бяга от същината, за да хвърля фойерверки. Дойде им дюшеш тоя телефон, за да се развява постоянно.

Адвокатите на Банев заявиха, че ще обжалват решението на съда и отново ще поискат по-лека мярка. По отношение на Евгения Банева, адвокат Христо Ботев заяви, че тепърва ще решат дали и в кой момент ще поискат и за нея по-лека мярка. Припомням, че съпрузите бяха задържани в края октомври на летището в Ница и месец по-късно - екстрадирани у нас. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и присвояване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ стартират процедура за излизане от Договора за ракети със среден обсег
САЩ стартират процедура за излизане от Договора за ракети със среден обсег
Животни от двата полюса се събраха в Поларленд
Животни от двата полюса се събраха в "Поларленд"