НОВИНИ

Николай и Евгения Баневи ще бъдат върнати в България утре

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че Баневи ще бъдат задържани за 72 часа и ще бъде внесено искане в съда за постоянен арест. За екстрадицията на Димитър Желязков-Очите от Истанбул се чака подписа на турския правосъден министър.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:14, 05.12.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Самолетът със семейство Баневи на борда се очаква да кацне на столичното летище в ранния следобед и след това те ще бъдат конвоирани до Националното следствие.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Предявяване на ново актуализирано обвинение, ще имате информация за какво ще бъде то. Едновременно с това задържане за 72 часа и незабавно искане за задържане под стража.

Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница, в изпълнение на европейска заповед за арест. У нас те са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари, във връзка с приватизацията и управлението на девненския завод "Полимери". Главният прокурор съобщи още, че във финална фаза е процедурата по екстрадицията на Димитър Желязков, който пък беше задържан в Истанбул.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Решение на съда в Истанбул за екстрадиция има. В момента решението е при министъра на правосъдието на Република Турция, след неговия подпис и предварително съгласуване с турското вътрешно и външно министерство се очаква екстрадирането у нас.

Главният прокурор коментира и условията в арестантската килия на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според Цацаров бившата кметица на Младост не може да бъде поставена в по-лоши условия от всички други задържани, но не може да се ползва и с привилегии, а шумът по темата нарече "сценарий".

Сотир Цацаров, главен прокурор: На всички, които общо взето трябва да покажат, че става дума за жертва на правосъдието, за репресии и за всичко друго.

По повод разследването за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", по което ще бъде повдигнато обвинение на подалия оставка зам.-кмет на София Евгени Крусев, Цацаров каза, че е открито нарушение в доставката на шумо и виброизолиращите подложки на трамвайното трасе.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Нарушение на разпоредба на ЗОП и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление.

Главният прокурор каза още, че повече подробности ще бъдат дадени, след като бъде повдигнато обвинение на Евгени Крусев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от НАТО подкрепиха Македония за членството в Алианса
Външните министри от НАТО подкрепиха Македония за членството в Алианса
Нинова: Абсурдно е да не може да се направи проверка на построен път
Нинова: Абсурдно е да не може да се направи проверка на построен път