НОВИНИ

Николай Нанков: Ограничаваме движението по магистралите в пиковите часове

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков заяви в студиото на „Денят започва“, че почасово ще се ограничава движението на тирове по магистралите в най-натоварените, пикови часове, въз основа на анализа от трафик камерите и информацията за движение на леки автомобили. Предвижда се то да важи от този уикенд за различни часове.

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 04.07.2017
Чете се за: 01:17 мин.
По света

В момента ограничението за АМ „Хемус“ е в интервала между 17:00 ч и 20:00 ч. в петък. По най-натоварения участък от АМ „Тракия“ – между София и Пловдив денонощно преминават над 30 000 автомобила и затова там вероятно ще бъде наложено сходно ограничение като по АМ „Хемус“. Натоварено е движението както по АМ „Тракия“, така и по „Струма“ и „Люлин“, и в събота между 10:00 ч и 14:00 часа. Ограничение ще има и в неделя след 16:00 часа, когато също има засилен трафик.

Министър Нанков допълни, че ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите ще се съгласуват с превозвачите. Той заяви, че ограниченията ще са гъвкави.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Целта е максимално да осигурим облекчение в летните пикове часове за българските граждани, които използват тези дни за своята отпуска и почивка, допълни регионалният министър.

Министър Нанков заяви, че реалистичният срок, в който предвидената тол система за тежкотоварни коли да заработи и да започне да генерира приходи, е краят на 2018 г. Той допълни, че ако решението на Комисията за защита на конкуренцията се потвърди, до края на тази година би трябвало вече да има сключен договор с изпълнител.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка по изграждането на тол системата за тежкотоварни коли над 3,5 тона е седем месеца, заяви министър Нанков, а изпитателният срок е една година. Той предвиди, че генерираният ресурс от тол системата ще възлиза на 500 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в мерки за безопасност по пътищата. Министър Нанков заяви, че едновременно с въвеждането на тол таксите ще има и въвеждане на електронни винетки.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Това няма да се отразява върху тяхната цена. Въпрос на моделиране е как ще бъде намерен балансът между обществения и публичния интерес. Тарифирането на тол таксите ще е не само на база на теглото на МПС, но и на времеви диапазони. Освен ограничение за движение на тежкотоварни автомобили, в пикови часове ще има по-скъпи ставки за преминаване, за да избере превозвачът по-евтин вариант.

По въпроса със строежа на автомагистралите „Струма“ и „Хемус“ министър Нанков заяви, че закъсненията се компенсират.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Към началото на май следващата година би трябвало да имаме изпълнител за Кресненското дефиле. В рамките на седем години е реалистично магистрала „Хемус“ да се завърши, но това зависи от обжалването на отделните процедури. В рамките на настоящия мандат е реалистично да завършим 75 километра.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на петрола поеха надолу
Цените на петрола поеха надолу
Пътните полицаи хващат по 1000 нарушители зад волана всяка седмица
Пътните полицаи хващат по 1000 нарушители зад волана всяка седмица