НОВИНИ

Николина Ангелкова: Над 1,6 млн. чужди туристи са посетили България тази зима

Резултатите от зимния сезон показаха, че той е повече от добър. Това заяви в студиото на "Денят започва" министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ, всъщност отново отбелязахме един своеобразен рекорд от влизането ни в ЕС - над 1 милион и 653 хиляди чуждестранни туристи, които са посетили страната ни от декември до януари, което е с 12% ръст на фона на рекордните ръстове от миналия зимен сезон от 19,6%.

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 02.05.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Николина Ангелкова, министър на туризма: Ние продължаваме все по-устойчиво да се утвърждаваме и като предпочитана зимна дестинация. Но не само чуждите туристи, а и броят на приходите нараства също в такива проценти. В периода декември 2017 - февруари 2018 г. има над 400 милиона евро са приходите зимен туризъм само, което означава, че усилията, които полагаме в тази посока все повече се забелязват от всички наши потенциални пазари, т.е. България става и предпочитана зимна дестинация, независимо, че като цяло сме познати като дестинация за слънце и море.

Според Ангелкова, това, което се очаква за летния туристически сезон и за което се работи още от миналото лято и вече за сезон 2019, е ръст от около 5 до 7% и това лято, което всъщност отново ще покаже една устойчива тенденция, която имаме. Миналото лято имаше ръст от 5,7%, което е над 5 милиона и 300 хиляди чуждестранни туристи, посетили страната, така че това лято се очаква същия ръст като миналото, уточни Николина Ангелкова.

Големи хотелски вериги проявяват повишен инвестиционен интерес към България, каза още министърът на туризма.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Започнаха ударно инвестиции от някои от големите хотелски вериги, някои от големите концерни в сектора, които са не само са световните най-големи туроператори, но имат и по няколко авиокомпании. Имат и по над 2000-3000 хотела. Те насочиха своя поглед към нашата страна. Като преки инвестиции в сътрудничество с български инвеститори. Предстоят това лято да се построят 4 петзвездни хотела по българското Черноморие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ековинетка за по-чист въздух
Ековинетка за по-чист въздух
Гърция се очаква да пристъпи към ново разхлабване на капиталовия контрол
Гърция се очаква да пристъпи към ново разхлабване на капиталовия контрол