НОВИНИ

Николина Ангелкова: Приходите от туризма са 2,4 млрд. лв. за първите шест месеца

В Ямбол министърът на туризма Николина Ангелкова коментира проверките в курорта Слънчев бряг. По думите й, всеки трябва да спазва законите. Изясняването статута на националните курорти и промените в Закона за туризма ще дадат възможност туристите да избират точната дестинация, допълни Ангелкова.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
19:27, 23.08.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

От септември министърът на туризма очаква да заработи работната група за промяна в Закона за устройство на територията за по-лесното изграждане на къмпинги. Ангелкова посети Античен и тракийски град Кабиле и обяви началото на номинациите за Вторите годишни награди в туризма, които по думите й са важна част от повишения интерес на български и чуждестранни туристи от началото на годината.

Николина Ангелкова, министър на туризма: От май до октомври от българи предимно очакваме да се реализират над 5 милиона и 700 хиляди нощувки, което е с около 5% ръст в сравнение с миналата година. Иначе до края на годината очакваме да имаме между 7 и 10% ръст на годишна база в сравнение с миналата година като за лятото към момента ръста се движи между 5 и 7%. Имаме най-големи ръстове от Германия към момента около 20%, Великобритания се движат също в рамките на 20%, от Русия ръста към момента е 10% ... имаме за първите шест месеца над 3,3 млн. чуждестранни туристи, което е ръст от 8 % в сравнение с миналата година и най-важното е, че имаме много по-голям ръст от приходите - 2, 4 млрд. лева за първите шест месеца.
;

Тя добави, че е необходимо е да се определи статута на нашите национални курорти, както и дейностите, които могат да се извършват в тях, като е нужно да се разграничат местата за семеен или културно-исторически туризъм, съчетание от двете или парти дестинации като Слънчев бряг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво разпали кризата между Сърбия и Македония
Какво разпали кризата между Сърбия и Македония
Във Варна бяха изсечени незаконно дървета заради строителство на жилищна сграда
Във Варна бяха изсечени незаконно дървета заради строителство на жилищна сграда