НОВИНИ

Николина Ангелкова: За цялото лято са подадени само 2 жалби за шум в хотелите

За цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, след срещата с бранша за отчитане на резултатите от летния сезон. Стана ясно и че системата за туристическа информация, която ще свърже хотелите с НАП и данъчните ще заработи от догодина. В момента туристическото министерство изгражда и система за лицево разпознаване, която ще служи в улеснение на бранша при различни административни дейности.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:30, 15.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

От началото на годината от международен туризъм в хазната са постъпили 2 милиарда евро. Само за юни и юли приходите са 1,2 милиарда евро, което е ръст с над 8%, отчете министър Николина Ангелкова. Най-много туристи имаме от Румъния, Германия и Гърция, следвани от Русия и Турция.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Имаме изключително големи ръстове и по отношение на Чехия, на Полша, Израел, имаме нови пазари за лятото като САЩ, Норвегия, Испания включително. Така, че успяваме и това лято да се позиционираме, като една изключително устойчива и успешна туристическа дестинация.

Това лято са извършени над 300 проверки. Наложени са глоби за 600 000 лв. Получените жалби са наполовина по-малко, като най-често те са били за липса на спасители или за заета допълнителна търговска площ без разрешение.

Предстоящият зимен сезон отново ще започне с неяснота около изграждането на втори кабинков лифт, в най-посещавания зимен курорт у нас - Банско. Според Ангелкова, за да имаме повече успехи в зимния туризъм, трябва да се обърне внимание, както на големите, така и на по-неизвестните курорти.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Включително и в Стара Планина имаме, много добри курорти, Ком и Узана, които трябва да бъдат развивани и следва да им се обърне внимание. Лифтовете и влековете, доказано, и в бялата книга по транспорт на ЕК и във всички анализи са най-екологичният транспорт.

От туристическият бранш поискаха повече пари за реклама на България, защото досегашните увеличения давали резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит отбеляза рождения си ден в Троянския манастир
Патриарх Неофит отбеляза рождения си ден в Троянския манастир
Турция има аудиозапис, който доказва убийството на саудитския журналист
Турция има аудиозапис, който доказва убийството на саудитския журналист