НОВИНИ

Цензура в социалните медии заради атентата в Анкара

Турските власти издирват извършителите на вчерашния атентат в Анкара, в който загинаха 34 души, а други 125 бяха ранени. Както и при досегашни атаки, властите не разкриват много данни за хода на разследването. От полицията в турската столица обаче обявиха, че един от атентаторите е жена. Все още никоя групировка не е поела отговорност за атаката.

bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 14.03.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Взривът е третият, който разтърсва Анкара за по-малко от шест месеца. Бомбеният атентат беше извършен в близост до спирка на градски транспорт и до парк Гювен. Наблизо се намира и един от офисите на турския премиер Давутоглу. Полицията веднага евакуира района, а ранените бяха откарани в болници. Напълно е изгорял един от автобусите на градския транспорт и още няколко автомобила.

;

Все още никоя организация не е поела отговорност за нападението. Турските сили за сигурност работят по версията, че зад атаката стои кюрдската групировка ПКК или от свързана с нея група. Министър-председателят на страната свика извънредно заседание на съвета за сигурност във връзка с терористичния акт.

Турция се превърна в обект на терористични атаки заради нестабилност в региона през последните години. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след мощната експлозия. По думите на президента обаче, страната няма да се откаже от правото си на самозащита и все още е твърдо решена да се бори срещу тероризма. Ердоган изрази съболезнованията си към семействата на загиналите и пожела на ранените бързо възстановяване.

Световни лидери и организации осъдиха кървавия атентат в турската столица и изразиха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ. Френският президент изрази солидарността на страната си с турския народ и се обяви за засилване на борбата срещу тероризма в световен мащаб. Руският му колега Владимир Путин решително осъди атентата в Анкара и изрази съболезнования на турския народ за големия брой жертви.

Съд в Анкара наложи забрана над достъпа до Фейсбук, Туитър, ЮТуб и други сайтове за цялата територия на страната, след като в социалните мрежи бяха споделени кадри от атаката. Това не е първият случай, в който властите в страната блокират достъпа до сайтовете за споделяне - миналата година Анкара блокира на няколко пъти Туитър и ЮТуб заради споделени снимки на крайнолеви бойци и местопрестъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди преговорите за Сирия в Женева
Преди преговорите за Сирия в Женева
Зад завесата на новия пети сезон на Под прикритие в ефира на БНТ
Зад завесата на новия пети сезон на "Под прикритие" в ефира на БНТ