НОВИНИ

Никулден е празник на единствения морски храм в България

На Никулден храмов празник отбелязва единственият в страната морски храм - църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" във Варна. Там се молят не само моряците и техните семейства, но и всички, които обичат и почитат светеца. През 2020 година се навършват 155 години от построяването на храма.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
07:58, 06.12.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

През 2020 г. храмът ще навърши 155 години.

Отец Василий Шаган: Свети Николай наистина е чудотворец. За целия християнски свят той е символ на милосърдието, а за нас е и правило на вярата и образ на тази кротост, за която толкова много говорим и искаме да постигнем.
Храмът е интересен с това, че е построен със завещанието на Параскева Николов, който в своето завещание е отредил най-голямата част от средствата си за построяване на храм, като изрично е казал по какъв начин той да бъде построен.
Има легенда, тъй като е бил търговец, търгувал с Руската империя в средата на XIX век. Попаднал е в тежка буря, в която си е обещал, че ако бъде спасен, ще построи храм в чест на Св. Николай в своя роден град.

Вижте и още в разговора с отец Василий Шаган.

;

На днешния ден църквата "Свети Николай Чудотворец" беше изпълнена с хора, дошли да запалят свещ за здраве и да измолят покровителството на светеца за себе си и своите близки.

Никулден е празник и за Военноморските сили. Затова пред морския храм във Варна се проведе военен ритуал, на който присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов, а Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за здравето на всички моряци. Стотици варненци успяха да вкусят и от традиционния рибен курбан, приготвен в полева кухня от готвачите на военноморските сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново мръсен въздух в София
Отново мръсен въздух в София
Окаяно е състоянието на улиците в Исперих
Окаяно е състоянието на улиците в Исперих