НОВИНИ

НВИМ представя спасените бойни знамена на Българската армия

На 18 юли (сряда) от 17 ч в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложба „Спасените бойни знамена на Българската армия“. Тя е посветена на 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.

нвим представя спасените бойни знамена българската армия
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 16.07.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

В изложбата за първи път ще бъдат представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Българските офицери и войници, останали в заложничество, свалят от дръжките знамената и за да не ги предадат във вражески ръце, с риск за живота си, ги укриват и пренасят в България.

Този акт на себеотрицание остава в историята като един от най-емблематичните примери за опазване честта и славата на Българската армия.

;

Точно 100 години след тези събития Националният военноисторически музей ще припомни, че 140-годишната ни армия няма пленено знаме и въпреки тежките битки, които е водила, и пораженията, които е претърпявала, винаги е успявала да запази честта на Родината.

Освен бойните светини в изложбата ще бъдат показани и вещи на спасителите на знамената, възпоменателни гривни и ордени, които ще допълнят разказа за героизма и честта на българския войн.

Изложбата може да бъде разгледана до 19 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинският университет в Плевен започва допълнителен прием
Медицинският университет в Плевен започва допълнителен прием
Стартира кампанията Червен картон на футболните хулигани
Стартира кампанията "Червен картон на футболните хулигани"