НОВИНИ

НИМХ и БАН не се разбраха

Днес изтече срокът, в който Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН) трябваше да се разрешат спора си, след като учените от института поискаха да не бъдат вече под шапката на академията. До окончателно решение не се е стигнало, отсега нататък в преговорите ще се включи и правителството, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

bnt avatar logo
от БНТ
16:08, 22.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Вариантите за решение на спора между БАН и НИМХ са два: или разширена автономия за института, или цялостно отделяне. Това стана ясно на срещата в Министерския съвет в деня, в който изтече срокът, даден от премиера Борисов за разрешаване на конфликта. Диалогът обаче трябва да продължи, защото решение все още няма.

Според министъра на образованието вариантите разрешаване на конфликта са два:

Красимир Вълчев - министър на образованието: Единият е разширена автономия в рамките на Българска академия на науките, вторият е извеждане на Института извън академията. И двата варианта обаче изискват допълнителни компромиси от двете страни.

Председателят на БАН заяви, че Академията може да предложи максимална финансова самостоятелност на НИМХ и техният бюджет да се гласува от Министерския съвет.

Акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН: Ако правителството реши да изгради Национална хидрометеорологична служба на основа на Института, ние не сме против. Ние сме против това ултимативно искане той просто да бъде отделен изцяло.

От Националния институт по метеорология и хидрология определиха предложението за разширена автономия като утопично и заявиха, че не са склонни на компромиси.

Ас. Орлин Георгиев - ръководител на отдел в НИМХ: Ние положихме всички усилия да бъдем максимално конструктивни и диалогични, но не се получи, тъй като от страна на ръководните органи на БАН и техните представители имаше една стена.

Представители на министерството и на правителството ще се включат в преговорите следващите дни. Очаква се решение да бъде взето до следващата сряда.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ:Ако до 4 години не се ремонтират виадуктите, трябва да затворим магистралите
АПИ:Ако до 4 години не се ремонтират виадуктите, трябва да затворим магистралите
КФН: Пострадалите от Олимпик ще бъдат обезщетени
КФН: Пострадалите от "Олимпик" ще бъдат обезщетени