НОВИНИ

От НИМХ изпратиха писмо до премиера, настояват за отделяне от БАН

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което го уведомява, че служителите са готови да подновят протеста си и да прекратят работа. "Търпението ни се изчерпа. Време е и Държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН", се казва в писмото.

нимх изпратиха писмо премиера настояват отделяне бан
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 07.08.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В момента НИМХ продължава работата си ден за ден, единствено поради отговорното отношение на министър Красимир Вълчев към важните за държавата и обществото задачи, които изпълняваме и финансовата помощ от Министерството на образованието и науката. Не знаем докога може да продължи това финансиране и това не е изход от ситуацията, в която бяхме поставени, категорични са от НИМХ.

Те призовават правителството да предприеме спешно действия за извеждането на НИМХ от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години, се казва още в писмото.

;

Предложението е НИМХ да премине към Министерство на образованието и науката, като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства.

"Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие. С това ще се гарантира и пълноценната ни работа като Национална хидрометеорологична служба на Република България", уточняват служителите в писмото към премиера.

Документът завършва с това, че до извеждането от състава на БАН, НИМХ спира да изпълнява всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН.

Пълният текст на писмото вижте в прикачения файл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военният самолет Спартан транспортира медицински екипи за донорска ситуация
Военният самолет "Спартан" транспортира медицински екипи за донорска ситуация
Кирил Добрев: БСП няма черна каса
Кирил Добрев: БСП няма черна каса