НОВИНИ

Нинова: Има натиск върху правителството за Бузлуджа да не се даде на БСП

Паметникът Бузлуджа не може да се превърне в повод за оставки на управляващи, но може да е повод за сериозен разговор, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 22.06.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

В "Още от деня" Нинова обясни, че преди един месец БСП са започнали кампания за възстановяване на войнишките паметници, тъй като редица правителства не се грижат за паметниците на България. Според нея това е част от родолюбието, от историята и трябва да се запази за младите.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Като втора стъпка пристъпихме към въпроса за Бузлуджа. През 2011 година онова правителство на Бойко Борисов е поканило ръководството на БСП да му възстанови правна собственост върху паметника. По различни причини досега не е вземано решение. Но ние сега взехме решение, че да - можем да отговорим на това писмо на г-н Борисов и че искаме да получим, ако може собствеността за паметника. Причината е същата, че той се руши от много години, че и държавата, и редица правителства не вземат мерки.

Нинова каза още, че паметникът Бузлуджа е получил и международен отзвук.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Реагираха архитекти от Германия, Франция, Япония, млади българи архитекти, завършили в Европа, нашите студенти по архитектура тук, които пожелавах да се включат в международен екип и да участват във възстановяването, ако го вземем. За специалистите Бузлуджа е архитектурен шедьовър. Това е стойностно и за България, не само за БСП. На второ място той е стойностен за БСП и бихме искали да спрем разрухата, да направим реставрация.

Техническата част, съгласието на архитекта и международната помощ са налице, добави Нинова. Проблемът е, че изведнъж за паметника са се появили много желаещи. По думите ѝ има натиск върху правителството за Бузлуджа да не се даде на БСП. Те няма да го реставрират. Не знам какво ще го правят, но няма да го реставрират.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Законът от 2011 година е променен и сега можеш да го получиш само срещу заплащане. Ние не оспорваме това. искаме да му се направи оценка и да си го платим. Тази процедура, ако се обяви на търг, изведнъж са проявили желание да участват 3 неправителствени организации, община Казанлък, областната управа на Стара Загора, една част от СДС, Валери Симеонов и т.н.

Нинова е категорична, че няма как БСП да се съгласи с такова нещо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудови посредници помагат на безработни младежи
Трудови посредници помагат на безработни младежи
Богата сбирка с вкаменелости събра млад мъж с увреден слух от Чирпан
Богата сбирка с вкаменелости събра млад мъж с увреден слух от Чирпан