НОВИНИ

Нинова прогнозира сериозни проблеми за тези, които се пенсионират през 2019 г.

Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че ако формулата за пенсиите не бъде променена, ще сезира Конституционния съд. Според Манолова хората трябва да могат да избират по кой вариант да се изчисляват пенсиите им. Междувременно, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов на два пъти е ощетил възрастните хора - веднъж с пенсионната реформа през 2015 г, подкрепена от АБВ и втори път през 2018 г. с подкрепата на "Обединени патриоти".

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:02, 19.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Корнелия Нинова е категорична, че хората, които ще се пенсионират тази година, ще имат сериозни проблеми. Според нея от 68 000 души, които ще се оттеглят от работа, 31% или около една трета от тях ще бъдат ощетени и ще получат по-ниски пенсии.

Нинова отхвърля твърденията,че пенсионната реформа е приета с консенсус. Показа стенограми от заседанията на парламента, от които се вижда, че БСП са били против промените. Припомни, че социалистите са предлагали алтернативна реформа, но нищо от идеите им не е било прието.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Днес заявяват, че няма да има ощетени и такава била волята на премиера. Само че питам - ние премиерско-волева република ли сме или законова парламентарна република. Ако искат нещо да правят, то това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това мнозинство с този премиер приемат два пъти.

От левицата смятат, че в този момент подкрепата на "Воля"е изключително важна за управлението на страната. Според тях ще има сделка между ГЕРБ и хората на Веселин Марешки.

Драгомир Стойнев я нарече сделката на годината.

Драгомир Стойнев зам.-председателят на ПГ на "БСП за България": Без тази сделка, кабинетът пропада. Считаме, че българският народ трябва да знае параметрите на тази сделка и затова желаем вие медиите да присъствате на тези разговори, да не се правят в затворени врати, а вие да присъствате от началото до края.

Корнелия Нинова съобщи също, че БСП ще предложи Силва Дюкенджиева за заместник-председател на ЦИК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Обществената поръчка за машинното гласуване на евровота е готова
ЦИК: Обществената поръчка за машинното гласуване на евровота е готова
Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова новозеландският премиер
Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова новозеландският премиер