НОВИНИ

Нинова заплаши със съд всеки, който я свърже с „Цанков камък“, ГЕРБ отговори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще съди премиера Бойко Борисов и депутатите от ГЕРБ, които свързаха името ѝ с „Цанков камък“ и корупция. Това обяви самата тя на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията. От ГЕРБ заявиха, че не ги притеснява фактът, че Нинова ще ги дава под съд и стоят зад думите си за „Цанков камък“. На извънредна пресконференция председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че са принудени да повторят това, което са казвали в последните няколко дни и седмици. Цветанов коментира и антикорупционното законодателство, предложено от БСП.

bnt avatar logo
от В. Александрова, Ст. Рошкев
18:16, 22.08.2017
Чете се за: 02:25 мин.
У нас

Нинова съобщи също, че в отговора на писмото ѝ до главния прокурор, става ясно, че името ѝ не може да бъде свързано с проекта „Цанков камък“. От прокуратурата изпратиха до медиите въпросното писмо, подписано от наблюдаващия прокурор. В него се казва, че Корнелия Нинова няма процесуално качество по досъдебното производство за проекта „Цанков камък“.

БСП ще продължи да се бори с паралелната държава, закани се Корнелия Нинова. Според нея управляващите са извадили темата с „Цанков камък“, за да омаловажат усилия на левицата в тази посока. Пред медиите тя показа писмото от главния прокурор, че не е обвързана с проекта.

Корнелия Нинова, председател на БСП: „Уважаема г-жо Нинова, нямате нищо общо с тази работа, ако мога така да обобщя.“ Затова пристъпвам към второто действие, което обявихме. Сега всички, които си позволиха да свържат моето име и на БСП с корупция и „Цанков камък“, отиват на съд - от министър-председателя Бойко Борисов до подгряващата група говорители.

Австрийският посланик е информирал службите в страната си за случая „Цанков камък“ - така дипломатът е отговорил на писмото на Нинова и до него, в което тя настоява за отговор дали австрийски фирми, свързани с проекта, са участвали в корупционни схеми с български политици.

Лидерът на БСП настоява да се прекрати негативната практиката досега - политиците да се замерят с обвинения за корупция, без да има реален резултат. Според нея това води до обезверяване на хората и създаване на чувство за несправедливост.

Корнелия Нинова: председател на БСП: Е, сега да покажем, че искаме да променим този стил. Ние искаме, хайде да започнем от „Цанков камък“, да се доведе докрай. Искаме цялата истина, Борисов да излиза сега и да отговаря какво имаше предвид и кого имаше предвид.

Нинова смята, че управляващите са уплашени от готвения от БСП антикорупционен закон. Съобщи, че проектът вече е коментиран в партийните структурите, следващите дни ще бъде обсъден и с професионалните гилдии и президента Румен Радев. Отново отбеляза, че БСП не одобрява антикорупционния закон на управляващите, затова предлага алтернатива.

Относно КТБ, Корнелия Нинова смята, че е по-важно да се огласи списъка на политици, взимали пари от банката. Утре БСП внасят писмо до Специализирания наказателен съд да бъдат обявени имената на политиците, финансирани от КТБ.


;

От ГЕРБ заявиха, че не ги притеснява фактът, че Корнелия Нинова ще ги дава под съд и стоят зад думите си за "Цанков камък". На извънредна пресконференция председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че са принудени да повторят това, което са казвали в последните няколко дни и седмици. Цветанов коментира и антикорупционното законодателство, предложено от БСП. Препоръча на социалистите да бъдат активни на 1 септември, когато ще се обсъжда законодателството, предлагано от изпълнителната власт. ГЕРБ ще бъдат с протегната ръка, заяви Цветанов.

Цветан Цветанов заяви, че не може да си представи, че председателят на най-голямата опозиционна партия се припознава във всичко, което казват от ГЕРБ, и визира самата себе си. Цветанов коментира показаното днес от Корнелия Нинова писмо от прокуратура за „Цанков камък“. По думите му подобни лъжливи писма, които се пускат в публичното пространство и се твърди, че са подписани от главния прокурор, не си заслужава да се коментират.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Аз не бих искал да кажа дали тя е излъгала в случая, но съм убеден, че тя е направила умишлено подвеждане на журналистите, цитирайки, че е получила днес отговор от главния прокурор и пред вас много умело го показа и го представи, без обаче никой да зададе въпроса дали това е подписът на главния прокурор.

Александър Ненков заяви, че изобщо не ги притеснява фактът, че Корнелия Нинова ще ги дава под съд.

Александър Ненков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Ние никога не сме коментирали дали тя е виновна или не, ние сме казали единствено и само това, че тя е участвала в кабинета, в който проектът се е бил реализирал.

В допълнение, Антон Тодоров попита как Корнелия Нинова е придобила 70 хил. долара, с които през 99-та година е приватизирано дружеството „Техноимпекс“.

Антон Тодоров, депутат от ПГ на ГЕРБ: Дали има памет, че 97-ма година е живеела на квартира, а 2 години по-късно, ето къде са официалните ѝ декларации, тя декларира огромен апартамент от 125 кв., гараж, втори апартамент и ставайки министър, декларира 65 хил. лв. от акции.

От ГЕРБ казаха още, че ще фокусират вниманието си в този управленски мандат да няма банкова криза като тази с КТБ, която по думите на Цветан Цветанов може да бъде създадена само и единствено в управлението на БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непълнолетният убиец на 11-годишната Никол остава в ареста
Непълнолетният убиец на 11-годишната Никол остава в ареста
Жител на село Кътина строи незаконен път върху речно корито
Жител на село Кътина строи незаконен път върху речно корито